Yoğun kamu hizmetlerinin yanında okuyan, yazan, kitaplarıyla da topluma yararlı hizmetler sunan, öğretmen lisesi mezunu olmanın yanında doktorasını da eğitim üzerine yapan Aliağa Kaymakamı Sayın Dr. Bayram Yılmaz beyefendi ile tanışmam, “ KURUM KÜLTÜRÜ” adlı eseri vesileyle olmuştu. Daha sonra da özellikle eğitim camiası tarafından okunması gereken" İNSAN TOPLUM KÜLTÜR” adlı eserini yayınladı. Kaymakam beyin her iki eserini de bir solukta okudum. " Kurum Kültürü" adlı kitabı kurumların başında bulunan yöneticeler tarafından mutlaka, " İnsan Toplum Kültür " kitabını ise başta öğretmenler, öğrenciler olmak üzere herkes okumalı, demiştim.
Dünyada hiçbir parfümün yerini tutamayacağı iki koku vardır. Birincisi “ Çocuk kosu.” Çocuk kokusunun nasıl bir şey olduğunu çocuğu olan anneler bilir. Diğeri de “Kitap kokusu.” Bunu da ancak kitap yazanlarla, kitap okuyup bu kokunun tadını,tadanlar bilir. Hasbel kader ben de Sayın Yılmaz beyefendi kardeşim gibi yayınlanmış eserlerimle kitap kokusu tadanlardan beriyim. Kitap kokusu, Kaymakam beyle dostluğumuzun pekişmesine vesile oldu.
Pekala, Kaymakam Dr. Bayram Yılmaz Kimdir?
Kaymakam beyin yakın arkadaşı müşterek dostumuz Yavuz beyden edindiğim bilgilere göre, Dr. Bayram YILMAZ, 1966 yılında Sivas’ın Şarkışla İlçesinin otu kekik, kuşu keklik olan Tahtyurt köyünde doğdu. İlkokul öğrencisi iken babasını kaybeden Yılmaz, 8 kardeşiyle birlikte yetim olarak büyüdüler. Rahmetli babalarının arkasında bıraktığı sekiz yetime, anneleri saçını süpürge yaparak hem annelik, hem de babalık yaptı. Sekiz kardeş bağda, bahçede çalıaşarak Tahtyurt köyünde büyük bir dayanışma örneği vererek annelerine yardım ettiler ve sekiz kardeşin beş tanesi, annlerinin gayretiyle öğrenimlerini tamamladılar. Bayram Yılmaz da ilkokul öğretmeni Arif Sırrı Şirin’in teşvikiyle girdiği parasız yatılı sınavlarında Pamukpınar Öğretmen Lisesini kazandı. Öğrenimini leyle-imeccani ( parasız yatılı) olarak 1982 yılında bitirdi. Aynı yıl girdiği üniversite sınavlarında Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü kazandı. Öğrenimi sırasında hem kendisinin, hem de kardeşlerinin okuması için annesine bağda, bahçede, hayvan bakımında yardım ettiği gibi komşulara amelelik yaparak harçlığını kazandı. 1986 yılında siyasal’ı bitirdikten sonra önce Manisa Kaymakam Adaylığından sonra sırasıyla Konya – Derebucak, Erzurum – Şenkaya, Aydın – Köşk Kaymakamlıkları, Adıyaman ve Aksaray Vali Yardımcılığı,Giresun – Bulancak, Antalya – Konyaaltı, İzmir- Aliağa kaymakmlıklarında bulundu. Şimdi ise Ceyhan kaymakamlığına atandı. Meslektaşım yazar Osman Özbaş beyin ifadesiyle: “Kaymakam bey, aydın niteliğine haiz, devlet geleneklerini özümsemiş ve halkın içinden, halktan biri olarak, halkla içice olmasının yanında, verimlilik ölçütlerinde uluslararası rekabete açık, bilgiyi özümsemiş bilge, akil bir bir yönetici.”
Osman bey kardeşimin Kaymakam beyin bürokratik kişiliği hakkındaki ifadelerine olduğu gibi katılmakla birlikte, Osman beyin Sayın Yılmaz hakkında bilmediği, benim yakinen bildiğim iki insani özelliğini de kaymakam beyin gıyabında hoşgörüsüne sığınarak siz okuyucularıma paylaşmak istedim.
1-Kitaba ve yazarına olan saygısı. Yarım asırdır eğitimde tecrüebelerimi içeren ve 13. Baskısını tamamladığım “ Okul Müdürünün-Günlüğünden Eğitim Öğretim Dedikleri” adlı kitabımı kendilerine takdim etmiştim. Kitabımı okuduktan sonra kendileri telefonla beni kahve içmeye davet ettiler. Davete icabet ederek kendilerini ziyaretimde, kiatabımı masasının üzerinde buldum. Ve kitabımım için şahsımı tebrik ettikten sonra yine benim çalışma azmimi ve şevkimi artırıcı nazik, kibar ifadelerinden sonra kitabın içeriği ile birlikte 461 sahifelik kitabımı, ön sözünden kaynakçaya kadar bütün sahifelerini teker teker okuyarak imla hatalarını kırmızı kalemle işaretlemesi benim o kadar hoşuma gitti ki hoşnutluğumu bu satırlarla ifade etmem mümkün değil. Kitabımı hediye ettiğim eğitimci arkadaşlarımdan bugüne kadar hep takdirkar iltifatlar aldım. Fakat bunlardan hiç biri, beni Kaymakam beyin eleştirileri kadar memnun etmedi. 14. Baskıda kitabımın içeriği ile imla hatalarını düzelttim ve 14. Baskıya vermek üzereyim. Eserimin güzelleşmesine katkıda bulunan Kaymakam Sayın bayram bey kardeşime çok çok teşekkür ederim
İslam alimlerine göre dinimizde " MANEVİ İKRAM" diye bir tabir vardır. Manevi ikram; mü’min kardeşimizde gördüğümüz iyilikleri teşvik ve takdir etmek, kusurlarını ve hatalarını da kırmadan, dökmeden düzeltmek ve onun iyi işler yapmasını ve başarmasını sağlamaktır. Bizde olması gereken bu iki hasletin günden güne azalması, aynı zamanda sosyal dokunun da zedelenmesine yol açıyor. Sayın Yılmaz beyefendi kardeşim benim aynı zamanda ilk ve tek “ Manevi dostum”dur. Olumlu eleştirileri beni yüreklendirdi. Kitabımı 14. Baskısının daha iyi çıkmasına vesile oldu. Kendilerine çok teşekkür ederim.
2- Sayın Bayram Yılmaz bey kardeşim aynı zamanda kadirşinas vefalı bir dosttur. Geçtiğimiz öğretim yılı bilgili, birikimli, deneyimli işinin aşığı Aliağa’nın değerli eğitimcilerinden Aliağa Şehit Oğuz Özgür Çevik Anadolu Lisesi Müdürü Sayın Habib Bilgiç bey kardeşimin daveti üzerine Halk Eğitim merkezinin Petro- kimya salonununda verdiğim eğitim seminerime yoğun işleri arasında eğitim sevdalısı Kaymakam Sayın Dr. Bayram Yılmaz beyefendi kardeşim de teşrif buyurdular. Eğitim seminerimi sonuna kadar büyük bir dikkatle dinleyen Kaymakam bey, seminer sonunda büyük bir nezaketle bir toplantıya katılmak üzere müsaade isteyerek salondan ayrıldılar. Ancak seminerden 15 gün sonra telefonla Manisa’ya, Manisa kebabı yemeye geleceğini söyleyen kaymakam beye “ Memnuniyetle” diye, karşılık verdim. Manisa’ya geldiğinde geleneksel olarak atadan bugüne kadar Manisa kebabını en iyi yapan kebabçıya götürdüm. Beraberce kebabı yedikten sonra aşağı kata ücretini ödemek üzere kasaya vardığımda, kebabçının ücretin, kaymakam beyin şöforu tarafından ödendiğini söylemesi, beni şok etti. Bütün israrlarıma rağmen kaymakam bey: “ Bu yemeği Aliağa’da seminer sonu beraber yememiz gerekirdi. Programım müsait olmadığı için burada yemek nasip oldu” diyerek beni mahçup etti. Ben de karşılığını Aliağa yemek şartıyla sözleştik. Ama nasip olmadı. İnşallah Ceyhan’da nasip olur.
Gördüğüm kadarıyla dünyada zarar etmeyen tek yatırımının “ Eğitim yatırımı” olduğu bilinciyle görev yaptığı her ilçede Eğitim, Sayın Dr. Yılmaz’ın her zaman birinci öncülüğü olmuştur.Aliağa’da görüşüp tanıştığım eğitim caiması başta eski İlçe M. Eğit. Müd. Sayın Ogün Derse olmak üzere, halen görevde bulunan Aliağa İlçe M. Eğit. Müd. Sayın Tuğba Kabakcıoğlu hanımefendi, Aliağa’nın saygın eğitimcisi Sayın Habib Bilgiç bey kardeşim ve diğer eğitimci arkadaşlar da bu kanaatimi teyit etmktedirler. Tayini ile de Aliağa halkının yanında eğitim camiası da oldukça üzgünler. Yerimin darlığı nedeniyle iki dostumun kaymakam bey hakkındaki kanatleriyyle yazımı noktalıyorum.
Osman ÖZBAŞ ( Yazar): Sayın Dr. Bayram Yılmaz hakkında yazdığımız bir yazıda ‘Kimileri mevkilerini kişilikleriyle yükseltirler; Sayın Bayram Yılmaz bey de böyle biri,’ demiştim.
Bu yazıyı yazdığımız dönemde Aliağa’da kaymakamlık yapan Sayın Bayram Yılmaz’ ı henüz tanımıyorduk; ama halkla içiceyiz, ilçenin sorun çözme ve ahlakî tutumu konusundaki kendini sevdiren-saydıran yaklaşımı, yöre halkında saygı uyandırmıştı.
Gerçekten de kendilerini tanıdıktan sonra da devlet makamındaki bu bürokratın sorumluluk ve iletişim şeklileri itibariyle sokaktaki insandaki karşılığının ne kadar doğru olduğunu gördük…
Başlıca özellikleri itibariyle namuslu, halkla içice, aydın vasıfları yanında, hepsini içine alan iyi bir insan karakterini gördük.
Biz o yazımızda, ‘bürokrat ve bürokrasi deyince, insan sağlığında kalbin önemi ne ise, buna benzeterek devlette de aynı değerde bir mekanizmadan bahsederiz,’ dedik…
Şimdi de ekliyoruz:
Sayın Bayram Yılmaz gibileri var oldukça ve liyakat öne çıktıkça, halkın devlete güven mekanizması da o denli iyi çalışır…Bu,kadim bir kuraldır!
Yavuz YÜKSEL:( Sivil Toplum ve Halkla ilişkilerden sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı)
Sayın Kaymakamımız Bayram YILMAZ bey, hep iyiliklerle, verimli hizmetleriyle tam 5 yılını Aliağamızda gecirmiş bulunmaktadır. Bu süre içerisinde Aliağa halkı kendilerini çok sevdi. Gönül isterdi ki hep burada kalsın. Ama devletin kuralları buna müsait değil. Kaymakam bey Aliağa’da kaldığı sürece gönüllerde taht kurdu.Yeri geldi bize abi oldu,yeri geldi bize öğretmen oldu, yeri geldi bize arkadaş oldu,yeri geldi bize kız istedi,yeri geldi bize nikah şahidi oldu. .
Devletimle gurur duyuyorum, Sayın Bayram Yılmaz gibi akil insanlara görev verdiği için. Gerek kendi kişiliğiyle, gerek aile yapısıyla, gerekse devlet adamlığı ile bizlere ve topluma örnek oldu.
Yolu açık olsun. Yeni görevinde Rabbim kendilerine yardım etsin, başarıları daim olsun.
Ben de Sayın Dr. Bayram Yılmaz beye ve halefi Kaymakam Sayın Erhan Günay beyefendiye başarılar diliyorum. www.kadirkeskin.net
Yorumlar
Kalan Karakter: