"Sadırdan Silinenler Satırlardan Silinmez" Öğrencilerinin Sadırlarındakini Satırlara Döken Okul: Çanakkale Proje I:H.L (3)
Lise yıllarımda köyümüzün hayvancılık sorunlarına yönelik mahalli basında bir yazı yazmıştım. Yazımdan doluyu köyümüzün muhtan ile büyüklerinin tebrik ve takdirleri beni oldukça sevindirmişti.. Herhalde bu tebrikler ve takdirler farkında olmadan acizane beni yazar yaptı. O yıllarda kendi yazımı kaç defa okuduğumu, yazının altındaki ismime kaç defa baktığımı bilmiyorum Seminer için gittiğim Çanakkale Proje Imam-Hatip Lisesi'nin "YAZARLIK OKULU" projesi, beni gençlik yıllarıma götürdü ki, okulun bu projesi oldukça dikkatimi çekti. Nasıl mı?
1-Yazarlık Okulu: Bin yıl önce yaşayan Yusuf Has Hacip Kutadgu Bilig adlı eserinde: "Insanlar öldükten sonra mal,mülk, unvan kalır ve unutulur. Ama söz satırlara dökülürse dünyayı dolaşır." diyor. İşte bu gerekçe ile gençlerin okuduklarını ve öğrendiklerini sadirlardan (Göğüslerden) dışanı taşırıp, satırlara dökerek "YAZAR" yetiştirmeye yönelik bir proje Okulun yaptığı bir dizi çalışmanın sonucu yazımından, basımına, dizgisinden bandrol alımına, editörlüğünden imza günlerine kadar onlara kitabın serüvenini ve yolculuğunu öğreten bir okul. Bu çalışma sonucunda zevkle okuduğum öğrenci İclal YILMAZ hanım kızımızın yazdığı "GECELERİN HATIRI", Melike SUNDUS CEYLAN'in KELEBEĞİN ÖMRÜNE SIGANLAR" ile yine okulun öğrencileri tarafından yazılan hikaye, şiir ve YENİDEN DIRILIŞI DESTANI 15 TEMMUZ" konu alan tiyatro eserinin yer aldığı " KARALAMA DEFTERI" adlı kitapları zevkle okudum. Ve gözlerimin önünden geleceğin Necip Fazıl'ları, Nurettin Topçuları, Osman Turan'ları, Mümtaz Turhanları, Sezai Karakoç'ları, Cengiz Aymatov lan canlandı. Mubalağa yapmıyorum bu yazarlık okulu özellikle çok ilgimi çekti ve genç dinamik okul müdürü meslektaşım Sayın Hüseyin ŞENGİLİ bir defa daha kutluyorum, öğrencilerini hayata hazırladığı için. Neden mi? 7 Tane kitabın yazan olarak bunlar bana zamanla öğretilmediği için üzerimde bir kekik çayından başka hakkı olmayan yayıncım yukarıda belirtilen kitap serüvenini bilmediğim için kitaplarımın bandorulundan, dizgizine ve kağıdına kadar her türlü masrafını karşıladığım halde internet satışlarından tek kuruş vermediği gibi bir de 10 yıllığına yayın hakkımı elimden almış. Kendi yazdığım kitabın basım hakkını geri alabilmek için avukat tutarak Manisa'dan yayıncının bulunduğu ile mahkemeye gidip geliyorum. Özellikle okulun bu çalışması takdir ve tebrikle karşılıyorum ve kutluyorum.
Okulun akademik başarısı yanında öğrencilerini, sosyal projeleriyle hayata hazırlayan bir okul. Inanır mısınız? Gezdiğim hiçbir yerde bu tür sosyal çalışmaları olan bir okul görmedim. Demek ki yapılınca oluyormuş. Sırasıyla ilgimi çeken sosyal projelerinden bazıları:
1-Çınarların Gölgesinde. Evlenenlerin 1/3 nin boşandığı ülkemizde arkada bırakılan parçalanmış aile çocuklarının Adana, Ankara'dan Izmir'e kadar girip çıktığım gençlik cezaevlerinde aci örneklerini yüreğim burkularak müşahede ediyorum. Gençlerimizin hayata atıldıklarında kurdukları yuvanın ömür boyu olması düşüncesiyle yarım asrı dolduran çiftleri ziyaret veya okula davet ederek, onların tecrübelerinden yararlanılması.
2- Evliya Çelebi Öğrenci Değişimi Projesi Öğrencilerin farklı okullarda yeni dostluklar kurmaları amacıyla farklı bölgelerdeki okullarla kardeşlik tesis ederek karşılıklı ziyaret teatisiyle bölgelerin tarihi ve kültürel değerlerini tanımaları yanında değişim programı dahilinde öğrencilerin belli bir süre kendi okulları dışında başka bir okulda geçici bir süre okumalarını sağlamak.
3-Kız Kıza Projesi: Tamamen son sınıf öğrencilerinin hemcinslerine yönelik dini, kültürel ve edebi konularında okul dışından nitelikli konuşmacılar getirerek adaptasyon ve bilinçlendirme seminerleri.
4- Bir Yastıkta Kirk Yil Projesi: Türk aile yapısında anne evin temeli, baba da evin direği olarak kabul edilir. Kurulacak yuvada temelin sağlamlığı için kız öğrencileri bayan meslek dersleri öğretmenleri tarafından kırk yıllık evlilik hayatı olan yaşlıları ziyaret ederek, geleceğin evin sağlam temelli anneleri olarak aile hayatına hazırlanmalar.
5-50. Yıl Projesi Tecrübe paylaşımı ve kültür aktarımı" 1975 yılında okulun açılışından bugüne dek okulda görev yapan idareci ve öğretmenlerle, okuldan mezun öğrencileri okula çağırarak tecrübe paylaşımını sağlamak.
6- Vefa Buluşması Projesi: Okula alın teriyle, maddi ve manevi katkılarıyla destek olan büyükleri okula çağırarak onların geçlerle buluşmasını sağlamak.
Okulun sosyal projelerinin tamamını anlatmaya köşem müsait değil. Bu arada okulun teknik projelerinin de kısaca isminden söz edeyim. Akıllı Raf, Hırsız Savar, Hap hatırlatıcısı, Baby Follow, Akıllı Okul Otoparkı gibi teknik konulardaki projeleri de oldukça ilginç.
Ayrıca okulun 11. Sayıya kadar ulaşan okulun çıkardığı Gözetlemektir, gözlemlemektir ve göze almaktır anlamlarına gelen " TARASSUT" dergisi ve dergideki derinlikli yazılar da edebi açıdan oldukça doyurucu. Bu arada okulun çıkardığı Okul Tanıtım ve "Haberdal Bülteni "de her okulda görmediğim güzel bir çalışma. Böyle güzel okulları ve güzel çalışmaları gördükçe ilkyazımda olduğu gibi yine Ziya Osman Saba'nın şiiriyle bitireceğimi yazımı. Zamansız geldik dünyaya / Zamansız karıştık çola çocuğu Tüm düşleri zamansız gördük.
Zaman zaman derken bir gün zaman geldi / Ve dedi ki zaman bitti. Kimbilir akrebin, saniyen kaçta kalacak. Evet ben ne böyle güzel okullarda okuyabildim, ne de öğretmenlik ve idarecilik yapabildim. Ve zaman geldi ne öğrencilik, ne öğretmenlik, ne de idarecilik kaldı. Şükür ki ahir ömrümde böyle güzel okulları gördükçe içim ferahlıyor.
Tebrikler Proje Imam-Hatip Lisesi, tebrikler okul müdürü ve öğretmenleri ve tebrikler gözlerinden zeka fışkıran okulun öğrencileri. Hepinizin gözlerinden sevgiyle öpüyorum Allah başarılarınızı daim eylesin. Amin... www.kadirkeskin.net
Yorumlar
Kalan Karakter: