YİTİK HAZİNEMİZ
Yayınlanma :
08.11.2018 17:50
Güncelleme
: 08.11.2018 17:50
Zümer sûresi (39), 9 Ayet i Kerime ile İlahi emre muhatap olan müminler elbette ki Hz.Allah ‘ın rızasını uygun olan ve Hz.Allah’ın rızasını kazanmak için bilenler tarafında yer almanın mücahadesini verdiler.
"İlim, müminin yitik malıdır, nerede bulursa alır." Allah Rasulü’nün bu müjde ve mesajından da ilham alan Müslümanlar ,ilme sarılmayı,ilim için gayret etmeyi bir görev olarak addetmiş ve tarih boyunca gereğini yerine getirme çabasında olmuşlardır.Ancak aşağıdaki örnekteki tablo yazımızın başlığını maalesef haklı çıkarmaktadır.
Londra merkezli yükseköğretimi derecelendirme kurulu Times Higher Education (THE) dergisi '2019 Dünyanın En İyi Üniversiteleri' sıralamasını açıkladı.
Sıralamayı yaparken öğretim kurumlarının bilimsel araştırmalarını, uluslararası çalışma ve konumlarını, gelirlerindeki artışları ve listede geçen yıl bulunduğu sıralamayı göz önüne alan Times Higher Education dergisinin açıkladığı listede Türkiye'den hiçbir devlet üniversitesi yer almazken sadece iki özel üniversite yer alabildi.
Sabancı Üniversitesi 77 ülkeden 1258 üniversitenin değerlendirmeye alındığı bu yılki sıralamada 351-400 bandında yer alarak Türkiye'den değerlendirmeye alınan 23 üniversite içinde en üstte yer aldı.
Koç Üniversitesi ise ilk 500'de yer alan diğer üniversite oldu.
Hâlbuki olması gereken tablonun özlemi ile olan tablonun ezikliği bizi sükutu hayale uğrattı.
İlme ,araştırmaya,tefekküre önem ve bireysel ibadetlerden daha öncelik veren İslam Dini ile mevcut durum arasındaki makasın genişliği bizim bu değerlerden ne kadar uzak düştüğümüzün bir göstergesi durumundadır.
Kuran ı Kerim mesajıyla Hz.Allah, Hadis i Şerifler mesajıyla da Allah Rasulü Hz Muhammed sav, ilme irfana.tefekküre teşvik ederek Müslümanların önde,önder ve öncü olmasını istiyor hatta böyle bir misyon yüklüyor diyebiliriz:
İlimde yüksek payeye erişenler ise: Ona(Vahye,Kuran ı Kerime) inandık; hepsi Rabbimiz tarafındandır, derler. (Bu inceliği) ancak aklıselim sahipleri düşünüp anlar. Ali İmran 7 de ilmin ana kaynaklarından birinin Kuranı Kerim olduğu,
Nisa 126.Ayeti Kerimede Hz.Allah şöyle buyuruyor: Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah'ındır ve Allah her şeyi kuşatmıştır. (Hiçbir şey O'nun ilim ve kudretinin dışında kalamaz).Kainattaki tüm yasaların,kuralları Hz.Allah’ın takdirinde olduğu,
“Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.”
Mücâdele sûresi (58), 11 de ilimde öncü ve önder olanların yüksek derecelerini vurgular.
Ayrıca bu konuda kısaca birkaç Hadisi Şerif hatırlatacak olursak
“Allah, hakkında hayır dilediği kimseye din hususunda büyük bir anlayış verir.”
Buhârî, İlim 10 İlim, İlim,irfan bütün hayırları içinde toplar ve Cenâb-ı Hak ilimiyle amil ilim ehlinden razı olur.
“Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.”
Müslim.İlim yolunun cennet yolu olduğu,
“İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat.”
Müslim.Faydalanılacak ilim, ilmi eser ve alimin hayrının devam ettiği,Faydalınıldıkça sebep olanın amel defterine ecir,sevap yazılmasının kesilmediğini anlıyoruz.
“Dünya ve onun içinde olan şeyler değersizdir. Sadece Allah’ı zikretmek ve O’na yaklaştıran şeylerle, ilim öğreten âlim ve öğrenmek isteyen öğrenci bundan müstesnadır.”
Tirmizî.Dünya ve içindeki tüm maddi zenginliklerin Allah katında değersiz oldukları sadece ilmin alimi ve ilim talebesinin değerli olduğunu anlıyoruz.
Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“İlim tahsil etmek için yolculuğa çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır.”
Tirmizî.İlim yolunda geçirdiği tüm zamanın Hz Allah ın yolunda değerlendirilmiş zaman sayılacağını öğrenmiş oluyoruz.
Son bir örnek:Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullahsallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Mü’min, cennete girinceye kadar hiçbir hayıra doymaz.”
Tirmizî.
Oysa ki Medeniyet değerlerimiz yukarıda bahsedilen Londara’da ki araştırma tablosundaki ilk beşyüz üniversite arasında Türkiye ve Müslümanlara ait daha fazla üniversitenin bulunması gerektiğinin misalleriyle dolu.
Maalesef günümüzde kurgulanan algıya göre modern denilen dünyada, hayatımızı kolaylaştıran her türlü alet ve edevatın, elektronik eşyaların,dijital malzemelerin,robotların,her türlü icat ve keşfin nedense hep batıdan geldiğini düşünmüş, kaynağını ve çıkış noktalarını batıya mal edildiğini taaccüple izliyoruz.. Böylece batının üstünlüğünü çoktan kabul etmeye razı olmuş, kendi geçmiş köklü medeniyetimizi unutmuş veya unutulmasına zemin hazırlamış oluyoruz.
Gurur duyulacak gelişmelerin kaynağı olanİslam medeniyetini kasıtlı olarak görmezden gelmiş olan modern dünya, şimdilerde, otomobilden, dış fırçasına, modern optikten, cebire kadar bugünkü hayatımıza şekil veren pek çok icadın, müslüman bilim adamları ve en önemlisi onların yetişmesine fırsat ve imkan tanıyan, müslüman medeniyetinden doğduğunu kabul etmek zorunda kalıyorlar..
Önyargısız düşünce ve vicdan sahibi herkes, şu anki batı toplumundaki güzelliklerin oluşumunda ve uygarlığının bu seviyeye gelmesinde İslam ve Müslümanların büyük katkıları olduğunu inkar edemez.
Eşsiz İslam medeniyetinin ilime ,fikre,hayra,sıhhate,afiyete,barışa,adalete velhasılı insana ve insanlığa verdiği değerin bir yansıması olarak
Müslüman bilim insanları insanlık ailesine bir çok hayırlı icat,keşif ve gelişmeye imza atmıştır.İnşaAllah bir sonraki yazıda bunlara değinmek üzere
Selam
Dua ve muhabbetlerimle
A.Erkan AKBALIK
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: