OKULLARDA YARDIMCI KİTAP DAYATILMASI..
Yayınlanma :
15.09.2019 11:53
Güncelleme
: 15.09.2019 11:53
Daha ilkokula yeni başlamış öğrenciler,Milli Eğitim Bakanlığı'nın vermiş olduğu kitaplardan bir kelime öğrenmeden hatta kitabın ilk sayfasını çevirmeye başlamadan,öğretmenler ve veliler arasında yardımcı kitap alma çılgınlığı başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığının dağıtmış olduğu kitaplar, hemen yetersiz bulunuyor ve onun yerine ücretli yardımcı kitaplara yönlendiriliyor halkımız.
Yardımcı kitaplarda olup da Milli Eğitim'in verdiği kitaplarda olmayan nedir acaba?yayın evleri ve kırtasiyeler neden yardımcı kitap konusunda ısrarla öğretmenlere adeta baskı yapıyor? zaten velilerden bir tanesi aldımı çocukların yani öğrencilerin hepsi almak zorunda kalıyor. Öğretmenler,kendi özverilerini ve bilgilerini öğrencilerimize aktarmak yerine,hazır bilgilerle donatılmış yardımcı kitaplara yöneliyorlar.
Öğretmenlerin en büyük iddiası, yardımcı kitapların daha anlaşılır ve daha donanımlı olması,öğrencileri sıkmaması ve eğlenceli olması gösteriliyor. Ve ev ödevleri hep yardımcı kitaplardan veriliyor. Hal böyle olunca Devletimizize daha büyük sorumluluk düşüyor. Devlette bu noktada öğrencilere dağıtılan kitapların albenili ve görsel içerik açısından nitelikli olabilmesi için Talim Terbiye Kurulu’nun kitaplarla ilgili gerekli çalışmayı yapması gerekir. “Hükümetin ayırdığı bu kadar kaynağın çarçur edilmemesi için, hükümetin ve devletin ayırmış olduğu milli servetin heba olmaması için bu hususlara azami olarak dikkat edilmesi lazım.” Aksi halde öğretmenlerin mevcut kitapların yetersiz olduğunu düşünmeleri, mevcut kitaplarda istenilen materyallerin bulunmadığı noktasında bir kaygıya, bir arayışa girmeleri kaçınılmaz olur. Bu durumda da devletin büyük bir zarara, büyük bir sıkıntıya uğratılacağını anlamına gelir. Hem sınavları yok edeceğim deyip, müfredatı bu perspektifte hazırlayıp sonra öğretmenler vasıtasıyla test kitaplarına, soru bankalarına hücum edilmesinin altında yatan dürtülerde incelenmelidir.
BÜYÜK RANT YAKLAŞIK 1 MİLYAR TL
Yardımcı kitapların setleri ortalama fiyatı 50-70 TL arasında değişiyor. 40 sayfanın altındaki kitaplar içinse bandrol alma zorunluluğu yok. Yaprak test olarak öğrencilere satılan bu kitapların fiyatılarıysa ortalama 15 TL. Her yıl 100 milyon civarında yaprak test satıldığı tahmin ediliyor. Bu şekilde yardımcı kitap ve yaprak test kitapları satışından, yayınevlerinin aracılığıyla kazandığı paranın 1 milyar TL dolayında olduğu hesaplanıyor. Tabiki bu yayınevleri uzaydan gelmiyor. Para ülke içinde kalıyor. Eyvallah... Ama o zaman devlet neden kitap basıyor. Fakir öğrenciler mağdur oluyor. Yardımcı kitap alan veliler ise ekstradan maddi bir külfete katlanmak zorunda kalıyor. Bu talep velilerimizi ciddi anlamda ekonomik olarak sekteye uğratmakta. Kitabı devlet ücretsiz dağıtıyorsa bu kitap ihtiyacı nereden doğuyor? Öğretmenlerimiz başka kitap ihtiyacına gerek görüyorsa devletin meccanen dağıttığı kitaplarda ki eksiklikler nelerdir? Eğer eksiklik yok ise bu kitap aldırma yarışı nedir
DEVLET BU SORUNA EL ATMALI
Devletin, bize vermiş olduğu imkanlar değerlendirilmeli,bize yapılan hizmetin daha iyisini yapıyoruz anlaşıyıyla ortaya çıkan her zihniyet,bizim sırtımızdan ve Devletin yapmış olduğu yada yapamamış olduğu hizmetlerden para kazanacak yolun bulunmasına sebep olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı ya yardımcı kitap çılgınlığı durduracak,yada donanımlı işin ehlini bilen çağın koşullarına uygun kitaaplar basacak ve öğrencilere dağıtacaktır. Eğitim ve öğretim ülkemizde daima en büyük sorunlardan biri oldu. Yıllar geçmesine rağmen hala bir arpa boyu yol alamadık. Dersaneler kapatıldı iyi güzel hoş oldu ama kapitasit sistem yine iş başına geçti. Yok etüd merkezi,yok sınav kursları, adı her ne olursa olsun önemli olan dersanelerin görevini görüyor olması. Bugün normal bir lisede okuyan öğrencinin,dersaneye gitmeden üniversiteyi kazanması imkansız gibi bir şey, peki bu durumda dersaneler nasıl kapatılıyor?evet kapatılmıyor sadece yerine alternatif eğitim kurumları açılıyor ve bunlarda dersane ne yapıyorsa aynısını yapıyor.
Sorunlar büyük ama çözülmeyecek hiç bir sorun yoktur.yeter ki eksiklerimizi ve yapmak istediklerimizi belirleyelim. Ve adımlarımızı ona göre atalım. Devlet eliyle geleceğimiz çocuklarımızı karanlıklara atmayalım. Devletin nezdinde ve kontrolünde ilerleyelim. Bunun en güzel örneğini 15 Temmuzda yaşadığımızı unutmayalım.
Devlet, alternatifi olan bir kurum veya kuruluş değildir.
saygılar
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: