Manisa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Garip Girgin, 20 Ağustos’a kadar devam edecek olan üniversite tercihleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. RAM olarak öğrenci ve velilere rehberlik hizmeti sunduklarını söyledi. 24 tercih yapılacağını ve öğrencilerin aynı bölümleri tercih etmesinin önemli olduğunu kaydeden Girgin, “Bazen aileler çocuklarımızın yerine geçerek, çocuk adına karar verebilmekte, çocuk adına tercih yapmakta. Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak bu konularda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Veliler çocukların yerine tercih yapmasın, onlara destek olsun” diye konuştu.
Manisa Rehberlik ve Araştırma Merkezi (Manisa RAM) 5 Ağustos’ta başlayan ve 20 Ağustos’a kadar devam edecek olan üniversite tercihleri konusunda öğrencilere ve velilere destek oluyor. YKS adayları, ÖSYM YKS tercih kılavuzu yardımıyla tercihlerini yapabilecek. Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici ve Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Gencay’ın desteğiyle öğrencilere tercih döneminde hizmet vermeyi sürdürüyor. Veliler ve öğrenciler merkezden Randevu alarak yüz yüze olarak tercihlerle ilgili rehberlik hizmetinden faydalanabiliyor.
AİLELER ÇOCUKLARI DESTEKLESİN
Öğrencilerin tercih döneminde dikkat etmesi gerekenleri anlatan Manisa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Galip Girgin, üniversite sıralamalarında bölüm olarak aynı mesleği tercih etmelerinin önemini vurguladı. Tercih sırasında bazen velilerin çocukların yerine tercih yaptığını söyleyen Girgin, ailelerin çocukları desteklemesi gerektiğini belirtti.
TERCİH DANIŞMANLIĞI BİRİMİ OLUŞTURULDU
Girgin, “Ülkemizde meydana gelen yangınlar, afetler, sel olayları nedeniyle tercih süreci 20 Ağustos’a kadar devam edecek. Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak tercih danışmanlığı birimimizi oluşturduk. Destek isteyen bütün öğrencilere tercih konusunda yardımcı olacağız. Hizmetimiz yüz yüze gerçekleşmekte. Velilerimiz ve öğrencilerimizden isteğimiz gelsinler bize başvursunlar, randevu alsınlar, onlara tercih konusunda en sağlıklı yolu gösterelim” diye konuştu.
TERCİHLERİN HEPSİNİN AYNI OLMASI ÖNEMLİ
Öğrencilerin 24 tercih yapma hakkının bulunduğunu açıklayan Girgin, “Öğrencilerimiz tercih sürecinde özellikle puana dikkat etmekten ziyade başarı sırasına göre tercih etsin. Geçen yıl hangi üniversitelerimiz hangi bölümlere hangi sıralarda almışlar geçtiğimiz yıllarda ona göre bir kıyaslama yapıp başardı sıralamasına göre tercihte bulunsunlar. En beğendiğimiz tercih tipi şudur. Öğrencimizin kendini tanıdığını düşünerekten, ailenin de ona tam destek verdiğini düşünerekten yapmış oldukları tercihlerdir. Örneğin 24 tercihin 24’ününde aynı olan tercihler kabul ettiğimiz tercih tipidir. Bütün tercihlerini psikoloji eğitim veren üniversitelere yaptı. Bu durum bize öğrencinin ne istediğini gösteriyor. Gelecekte yapmak istediği mesleği yapmaya karar vermiş, ailesi de tam destek olmuş. Bu tür öğrencilerimizin başarılı olma şansları yüksektir. Bazen aileler çocuklarımızın yerine geçerek, çocuk adına karar verebilmekte, çocuk adına tercih yapmakta. Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak bu konularda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bir öğrenci ailesinin isteği üzerine Türkiye’nin sayılı tıp fakültelerinden olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesini yazmış, fakat çocuk tıp okumak yerine başka bölümler okumak istiyormuş. 1 yıl okuduktan sonra ben doktor olmayacağım diyerek okulu bırakıp tekrardan üniversiteye hazırlanmaya başladı. Bu tür örneklerle karşılaşabiliyoruz. Çocuklarımızın yerine karar almasınlar. Tercih yapacak olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz” dedi. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: