Manisa’da üzümün yüzde 100 olarak sofralık olarak üretildiği Sarıgöl ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, dünyada Sultani sofralık üzümün ömrünün tamamladığını ifade ederek İtalya, İspanya gibi ülkelerin sofralık üzüm çeşidi için başka arayışlara yöneldiğini kaydetti. Sultani üzümü sofralık yapmanın zor olduğunu, ihracatının da zorlaştığını vurgulayan Ülgen, ihracata yönelik yeni üzüm çeşidini üreteceklerini söyledi. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, pastadan daha fazla pay almak için daha fazla sofralık üzümün ihraç edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’de üzümün başkenti olarak bilinen Manisa’da üzümde hasat sezonu başladı. Özellikle Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinde sofralık yaş üzüm üretiliyor ve yurt dışına ihracatı yapılıyor. Dünyada Sultani üzüm çeşidinin ömrünün tamamladığını söyleyen Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, sofralık üzümde ihracattan daha fazla gelir elde etmek için üzüm çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini açıkladı.
REKOLTEDE YÜZDE 50’LİK DÜŞÜŞ VAR
Ülgen, Sarıgöl ilçesinde yüzde 100 sofralık üzüm üretildiğini kaydetti. Bu sene rekoltede yaşanan don ve afetlerden dolayı yüzde 50 oranında bir düşüşün olacağını ifade eden Ülgen, “Geçen gün afet oldu 10 bin dönüm bağ alanımız zarar gördü. Tabi TARSİM sigortası olanlar var, olmayanlar var. Sarıgöl 2021 yılında fakir bir sezon geçirecek. Sezon açıldı üzüm fiyatı şuan 5 lira. Bu sene Sarıgöl’de Kasım ayı içerisinde üzüm hasadı biter diye düşünüyoruz” diye konuştu.
ÇAĞIN ŞARTLARINA GÖRE İHRACAT YAPILMALI
Artık çağın şartlarına göre ihracatın yapılması gerektiğini açıklayan Başkan Ülgen, “Hava kargo uçakları var. Bu yıl nerede para var. Malezya’da, İsveç’te, İngiltere’de para var. Uzakdoğu ülkelerinde var. Ama buralara tırla gitmek 10 gün sürüyor. 8-10 gün yol yapan bir ürün büyük bir maliyet. Biz devletimize sattığımız her üzümden yüzde 2 destek verelim havayolu kargo uçağı için. 11 yıldır oda başkanıyım bir tane uzman gelip de bize bu işi nasıl yapılıyor diye sormadı. Devlet tarımın yanında yer almalıdır. Böyle tarım olmaz” dedi.
YENİ ÜZÜM ÇEŞİDİ
Dünyada Sultani sofralık üzümün ömrünün bittiğine dikkat çeken Ülgen, yeni üzüm çeşitlerinin geldiğini belirtti. Ülgen, “İtalya, İspanya, İsrail başka üzüm çeşitlerine yöneldi. Artık Sultani üzümü sofralık yapmak çok zor oldu. Bunu ihracat etmek artık çok zor. İlçemize yeni üzüm çeşidi Thompson üzüm çeşidini getireceğiz. İtalya, İspanya, Yunanistan bunu yaptı ama biz yapamıyoruz” dedi.
YAŞ ÜZÜMDE İVME YAKALADIK
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Mart ayında meydana gelen soğuklardan dolayı rekoltenin düşeceğini söyledi. Sıcaklıklardan dolayı asmaların strese girdiğine dikkat çeken Türk, “Strese girdiğinde de kök çalışması tamamen duruyor. Tamamen durduğundan dolayı asmalarımız üzümlerini besleyemiyorlar. Kendini beslemeye çalışıyor sonuçta o da bir canlı. En büyük zararımız o olacak. Rekolte az olmasına rağmen sofralık üzümde kalite çok güzel. Gerek Sarıgöl’de, gerek Alaşehir’de. Bunun güzel olması tabi kuruda rekolteyi biraz düşürüyor. Sarıgöl’den sonra Alaşehir’de yaş üzümde büyük bir ivme yakaladık. Sofralık üzümde genelde hasat Haziran ayında başlar, Ekim-Kasım ayına kadar devam eder. Avşar Barajımızda su bitti. Temizlenme olayı bir an önce tamamlanması gerekir. Daha fazla sofralık üzüm ihraç etmeliyiz. Çünkü kuru üzümde pastadan pay almak isteyen birçok ülke var. ” dedi. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: