En yaygın cerrahi müdahalelerden biri olan meme estetiği ameliyatları yeni teknolojilerle son dönemde hız kazanmıştır. Meme Estetiği operasyonları meme görünüşünden, boyutundan ya da hacimselliğinden mutlu olmayan kadınların tercih ettiği plastik cerrahi uygulamalarıdır. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Leyla Arvas meme estetiğini tüm yönleriyle yazdı…
Meme dokusu içerisinde iç salgı bezleri, yağ ve bağ dokusu bulunur. Meme dokusu yaş alma, doğum, emzirme, gelişimsel nedenlerden dolayı deforme olabilir ya da doğuştan gelen sebeplerle büyük ya da küçük formda olabilir. Kadınlar için fiziksel görüntü çok önemlidir. Kadınsılığın en önemli kriterlerinden biri olan meme estetiğindeki bozukluklar kadınlar için büyük bir özgüven kaybına neden olabilir. Bir kadın kendi vücudunu seviyorsa hem kendini hem de çevresindeki insanları sever. Böylece kadının psikolojisi olumlu yönde etkilenir. Meme estetiklerinde kadınların kendilerini rahat hissedecekleri meme formları oluşturulur. Burada hastanın istediği meme formunun yanında doğal bir görüntüye de sahip olması hem operasyonun başarılı geçmesi açısından cerrahı hem de hastanın kendisini memnun eder.
Meme Estetiği Türleri ve Teknikleri Nelerdir?
Meme estetiği alanında uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Her kadının vücut yapısı birbirinden farklıdır. Yapılacak olan memenin de formu doğal olarak kişiden kişiye göre değişmektedir. Meme estetiği türlerinden olan meme büyütme, meme küçültme, memeye yağ enjeksiyonu ve meme dikleştirme operasyonlarından biri ya da birkaçı ile hastanın isteği doğrultusunda hekimle ortak karar alınarak yapılmalıdır. Meme büyütme ameliyatında kullanılan silikon protezler dış yüzeylerine, formlarına, içeriklerine göre farklı yapıda bulunurlar. Yuvarlak ya da damla modelinde, dış yüzeyi düz ya da pütürüklü, içeriğinde silikon jel ya da tıbbi su bulunmasına göre farklı çeşitlerde olabilir. Artık yeniden modellemenin ve çeşitli formlardaki protezlerle kadınların istedikleri meme yapısına kavuşmaları son derece kolaydır.
Meme estetiği sadece göğüs formundan hoşlanmayan kadınlara değil aynı zamanda hastada doğumsal ya da sonradan ortaya çıkan sağlık problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla da uygulanır. Memelerdeki deformiteleri kaldırmak için, asimetri sorununun çözümü için ya da memelerdeki problemi onarmak için yapılan cerrahi işlemlerdir. Memenin estetik olarak kadını tatmin edecek büyüklükte ve formda olması hasta memnuniyetini artırmaktadır. Her kadının ayrı vücut tipi olduğu düşünülürse, yapılacak olan işlemin de yine kadına özgü olması beklenir.
Meme için uygulanan estetik operasyonlar şöyledir:
Augmentation Mamoplasty (Meme Büyütme): Ani kilo kayıplarında hastanın meme dokusu gevşeyip azalabilir ya da hastanın memeleri kalıtımsal olarak küçük olabilir. Memelerin boyutunu büyütmek ve hacim kazandırmak için yapılan bu operasyonda farklı implantların nakliyle meme, hasta vücuduna orantılı bir şekilde büyütülür. Cerrah ve hasta muayene sırasında ve operasyon öncesinde fikir alışverişinde bulunarak, hastanın bedensel yapısına uygun protez seçimi yaparlar.
Reduction Mamoplasty (Meme Küçültme): Bir kadının meme büyüklüğü genel olarak genetik faktörlere bağlı olsa da, bazı hormon ilaçları, kilo alımıyla beraber meme hacminde büyüme ya da tümörler meme büyüklüğüne etki eden faktörlerdir. Meme büyüklüğü hastada sırt ve omuz ağrılarına sebep olur ve bu durum duruş bozukluğunu da beraberinde getirir. Meme küçültme operasyonuyla hastanın meme dokusundaki fazla yağ alınır, meme yapısı küçültülerek hastanın yaşam kalitesi artırılır.
Mastopeksi (Meme Dikleştirme): Yerçekimi, yaşın ilerlemesi, emzirme, ani kilo kaybı, doğum gibi nedenlerden dolayı meme dokusunda aşağıya doğru yönelim olmaktadır. Meme ucu çevresinden yapılan kesiyle fazla deri çıkartılır ve çoğu zaman meme altına yerleştirilen implant ile meme dikleştirme yapılır.
Fat Injection (Yağ Enjeksiyonu): Yağ enjeksiyonu işleminde hastanın kendi vücut yağları alınarak özel bir işlemden geçirilir. Bu işlemle yağların kalıcılık özellikleri artar ve hastanın memelerinde özel bölgelere enjekte edilir. Meme hacminde dolgunluk sağlayan bu işlem cerrahi müdahale istemeyen hastalar için idealdir. İstenirse meme protezi eklenerek daha volümlü memelere sahip olunabilir.
Meme Estetiği Kimlere Uygulanır?
Meme büyüklüğü çok fazla olan, meme büyüklüğü az olan, memelerinde sarkmalar bulunan, meme dolgunluğu gitmiş olan hastalarla meme asimetrisi yaşayanlar, memelerinin birini ya da ikisini hastalık nedeniyle kaybetmiş olan hastalar meme estetiğini tercih etmektedirler. Meme estetiği gebe ve doğum sonrası emziren kadınlara uygulanmaz. Bebeğin temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacı anne memesinden doğal olarak karşılandığı için bu dönemde hem annenin hem de bebeğin olumsuz etkilenmemesi için, meme estetiği tavsiye edilmez. Emzirme dönemi bittikten ve gebelik esnasında alınmış fazla kilolar verildikten sonra meme estetiği her anlamda tavsiye edilmektedir.
Meme Estetiği ameliyatından sonra iyileşme süreci nasıl devam eder
Meme estetiği hijyenik hastane koşullarında ve genel anestezi altında yapılır. Meme estetiği operasyonu genel olarak 2.5- 3 saat aralığında sürmektedir. Yapılan işlemin niteliğine göre ya da başka bir operasyonla kombin edilmesine göre bu süre uzayabilmektedir. Operasyondan sonra hastanın memelerinde ödem, şişlik ya da ağrı olabilmektedir. Bu yapılan her operasyon için hemen hemen aynıdır. Operasyon sonrasında, operasyonun niteliğine bağlı olarak hastane çıkışı sağlanır. Bu bir ile dört gün arasında değişebilir. Hasta taburcu olduktan sonra vücutta biriken fazla sıvının alınması için yerleştirilen drenler birinci hafta, operasyon dikişleri ise on gün içinde alınır. Meme estetiği iyileşme süreleri 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. İlk 6 hafta ağır egzersiz, spor aktiviteleri yapmamak, eşya kaldırmamak, itme çekme gibi ağır sayılabilecek işlerin yapılmaması gereklidir. Operasyonu yapan cerrahın vereceği tavsiye ve talimatlara uyarak operasyon sonrasındaki dönem daha rahat atlatılabilir.
https:www.drleylaarvas.com/
Meme estetiği:
https://www.drleylaarvas.com/meme-estetigi.html
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: