Manisa’nın kurutmalık domatesleri Avrupa’ya ihraç ediliyor
Manisa ovası kırmızıya büründü. 20 bin dekarlık alanda domates ekiminin yapıldığı Saruhanlı ilçesinde işçiler tarafından toplanan domatesler kurutulmak üzere sergilere bırakıldı. İç piyasada tüketilmeyen kurutulmuş domatesler Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Yayınlanma :
06.08.2019 10:34
Güncelleme :
06.08.2019 10:34


FİYATLAR 15 LİRADAN AŞAĞI OLMAMALI
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Saruhanlı’da ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu açıkladı. Okur, “Ne kadar da üzümün başkenti desek de ilçemizde çok çeşitli ürünler yetişmekte. Bunların en başında birinci olarak mısır, ikinci olarak domates ve biber gelmekte. İlçemizin Alibeyli ve Halitpaşa, Bedeller ve Heybelli Mahallelerinde kurutmalık domates çok çeşitli olarak yapılmakta. 1 kiloluk kurutmalık alabilmek için insanların 13-14 kilo normal domates toplayıp 1 kilo kurutmalık domates alınmakta. Piyasada şuanda domatesin kilosunun 55 kuruşla 60 kuruş arasında değiştiği söyleniyor. Bunu da çarptığınızda bu domatesin 15 liradan aşağı gelmemesi lazım. Bunun masrafı var. İşçinin masrafı var, üreticinin yapmış olduğu masraf var. Yani çiftçi para kazanabilmesi için bu kurutmalık domateslerin değer kazanması lazım. Biz kurutmalık domatesi iç piyasada tüketmiyoruz desek yeridir. Ama genelde Avrupa ülkelerine en büyük ihracatçımız İtalya, Almanya, Bulgaristan’a gönderiyoruz. Ülkemize büyük bir döviz kazandırıyoruz. İlçemiz bu yüzden Türkiye’de şanslı bir ilçe olarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.
FİYATLAR İYİ OLURSA ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLER
İlçe olarak bu yıl doğal afetlerden kurtulamadıklarını kaydeden Okur, “Domateste bir hastalık meydana geldi. Domates olmadı. Çoğu çiftçimiz ekmiş olduğu domatesi sürmek zorunda kaldı. Bu yüzden de ilçemizde domates ekim alanları azaldı. Rekoltenin çok düşük olacağını tahmin ediyoruz. Ama yapacak bir şey yok. İnşallah fiyatlar iyi olur çiftçimiz güler” dedi.
20 BİN DEKAR ARAZİDE EKİM ALANI
20 bin dekar arazide domates ekiminin olduğunu söyleyen Okur, “Daha önceleri buralarda tütün ekiliyordu. Çiftçiler alternatif ürün olarak tarlaların başına sondaj çakmak vasıtasıyla bu çeşitli ürünlere yöneldiler. Ama bugün 10 tane çiftçi kalmamıştır tütün eken. Herkes domates, biber, mısıra döndü” dedi.
BÖYLE GİDERSE AYAKTA KALAMAYIZ
Domates fiyatlarının düştüğünü belirten üretici Ramazan Kavas, “Geçen seneyi baz aldığımızda ekim alanı fazlalaştı. Vatandaş fazla yüklendi. Hastalıkta var, bilinçsiz tüketimde var. Verim çok düşük. Geçen sene 18 liraya sattık bu kurutmalık domatesleri. Bu yıl 12-13 lira gibi muhabbetler var. Bunun içinden çıkılmaz, yavaş yavaş bu işleri bu bölgeden çıkarıyoruz. Bitecek çünkü ayakta kalamayız. Şartlar çok zor, girdi maliyetleri biraz yüksek. Dengeli bir pazarda yok. Zaten ovanın yüzde 80’i hastalıktan dolayı da bitik” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: