Manisa’da Şehzadeler ilçesine bağlı Karaoğlanlı Mahallesi’nde üreticilerin ürettiği, etrafa yaydığı güzel koku, tatlı aroması ve ince kabuklu yapısıyla farklı bir tür olan Altınbaş Kavunu hasadı başladı. Bölgede kavun üreticiliği yapan vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde ürünleri büyük emekle toplayarak köy meydanındaki tezgahlarda alıcılara sunuyor.
Manisa’da ince kabuklu yapısı ve verdiği tatlı aroması ile diğer kavun türlerine benzemeyen, renginden dolayı Altınbaş olarak adlandırılan kavunlar damaklarda bıraktığı tat ile yoğun ilgi görüyor. Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Karaoğlanlı Mahallesi’nde yetişen kavunlar bölgeye değer katıyor. Karaoğlanlı’da üreticiler atalarından miras kalan kavun tohumlarını geleneksel yöntemlerle yüzyıllardır ekerek üretimini sağlıyor. Bölgede kavun üreticiliği yapan vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde ürünleri büyük emekle toplayarak köy meydanındaki tezgahlarda alıcılara sunuyor. İzmir başta olmak üzere çeşitli illerden vatandaşlar Altınbaş kavununu satın almaya geliyor. Kavunun tek dezavantajı raf ömrünün kısa olmasından dolayı erkenden tüketilmesi gerekiyor.
MANİSA VE İZMİR’DEN TOPTAN ALMAYA GELİYORLAR
Kavun üreticisi Kamil Kanber, “Atalarımızdan bize kalma tarlalar bunlar. Bizim Karaoğlanlı halkı çekirdeğini depolayıp tarlalara dikip vatandaşımıza satıyoruz. İnce kabuklu, güzel ve tatlı bir kavundur. Adına da Altınbaş Kavun diyoruz. Allah razı olsun atalarımız bize bunları bıraktı. Güzel paralar kazandık. Çıktık dağlara taşlara yedik altınbaşı oturduk aşağı o hesap bu da. Daha çok Karaoğlanlıya ekilen bir ürün. Manisa ve İzmir’den toptan gelip alıyorlar. Allah bereket versin diyelim. Fiyatlar ve üretim iyi fakat sıcaklardan biraz zararımız var. Biz üzerini örtüyoruz otlarla. Hasat kademe kademe ilerliyor. 10 dönüm tarlayı 5’e bölüyoruz. 15 günün sonrasına tekrar ekiyoruz. İlk hasadı yapıyoruz, daha sonra 15 gün sonra yapıyoruz ve 2 ay sürüyor” diye konuştu.
GELENEKSEL YÖNTEMLERLE TOHUM SAKLANARAK ÜRETİLİYOR
Karaoğlanlı Muhtarı Hakan Kara, “Geleneksel yöntemlerle tohum saklanarak üretiliyor. Hibrit tohum kullanılmıyor. Bu bölgenin dışında da pek kullanılmıyor. Bilen zaten arayıp buluyor. Tat oranı çok yüksek bir dezavantajı var raf ömrü yok. Olgunlaştıktan 3 gün sonra tüketilmesi gerekiyor. Onun haricinde bizim buraya bir değer katıyor. Bu konuda şanlıyız. Günde 2-3 traktör kasası kavun atıyoruz” dedi.
ERKENDEN TÜKETİLMESİ GEREKİYOR
Kavun üreticisi Osman Karaböcek, “25 Nisanda başlıyor. Bu kavunlar atalarımızdan gelme. Fiyatlar 5-10 TL arasında değişiyor. Tatları şerbet gibi. 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. En önemli özelliliği ince kabuklu ve tatlı olmasıdır” dedi. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: