Kadınlar ısrarlı takibe maruz kalıyor
Manisa’da “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Toplumsal Desteğin Önemi” konulu panel düzenlendi. Manisa Valisi Ahmet Deniz, “Biz toplum olarak bir yere gideceksek sadece erkeklerle yapamayız bunu kadınlarla birlikte yapmalıyız. Her alanda kadınlarımızı yüceltmek ve değer vermek zorundayız” diye konuştu. Günümüzde ısrarlı takip şiddetinin arttığına dikkat çeken Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, “Kadınlar, eski eşi veya sevgileri tarafından takip ediliyor.
Yayınlanma :
27.11.2018 13:31
Güncelleme :
15.01.2019 14:11


Manisa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Toplumsal Desteğin Önemi” konulu panel düzenlendi. MCBÜ Sinema Salonunda düzenlenen panele Manisa Valisi Ahmet Deniz ve eşi Olcay Deniz, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur katıldı. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Manisa Temsilciliği, Türk Kadınlar Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Derneği ile Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışması Derneği panele destek verdi. Manisa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan moderatörlüğünde yapılan panelde KADEM Manisa İl Temsilcisi Uzm. Dr. Ümit Atman, Manisa Barosu avukatlarından Sümeyra Kara Baş, MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Alptekin, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü İlknur Yüksel ve Türk Kadınlar Birliği Manisa Şubesi adına Psikolog Esin Türkoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
HER ALANDA KADINLARIMIZA DEĞER VERMELİYİZ
Kadın istihdamının yüzde 28’lerden, yüzde 38’lere geldiğini ve buna benzer güzel gelişmelerin olduğunu kaydeden Vali Ahmet Deniz, “Toplumumuzun temeli aile. Ailenin temeli de kadınlarımız, annelerimiz, eşlerimiz. Bizi biz yapan en büyük değer aile ise şiddeti kadın kavramı ile bir araya getirmek korkunçtur. Çünkü Anadolu coğrafyası Hacı Bektaş’ın, Yunus Emre’nin, Mevlana’nın sevgi tohumlarını attığı bir coğrafya. Hiç bir coğrafyaya yakışmaz ama bizim coğrafyamızda şiddeti özdeşleştirmek mümkün değil. Peygamberimizin dört tane kız çocuğu var ve yaşadığı dönem biliyorsunuz cahiliye dönemi dediğimiz, kız çocuklarının diri diri gömüldüğü bir çağda hep onları ön planda tutup gurur vesilesi yapmıştır. Rakamlara baktığımızda hem şiddet gören, hem şiddet uygulayanlarda üniversite mezunu da var, ilkokul mezunu da yani eğitimle alakası yok. 1934’te kadınlarımıza seçme seçilme hakkını tanıyan bir ülkeyiz biz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımızı ne kadar önemsediğimizin göstergesi. Kadın toplumumuzun yarısı. Biz toplum olarak bir yere gideceksek sadece erkeklerle yapamayız bunu kadınlarla birlikte yapmalıyız. Her alanda kadınlarımızı yüceltmek ve değer vermek zorundayız” diye konuştu.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE TOPLUMSAL FARKINDALIK ARTIYOR
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Asena Altın Gülova, şiddetin özellikle kadına yönelik şiddetin dünyanın her tarafından yaşandığını açıkladı. Bu şiddetin hem dünyanın hem de ülkemizin kanayan bir yarası olduğunu belirten Gülova, şiddetin önlemediğini söyledi. Gülova, buna rağmen toplumsal farkındalığın git gide arttığını ifade etti.
HER 10 KADINDAN 3’Ü ISRARLI TAKİP OLARAK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Manisa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, şiddetin tek taraflı olmadığını söyledi. Konan, 2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmaya göre kadınların yüzde 35’nin ya birlikte yaşadığı eşi ya da başka bir erkek tarafından şiddete maruz kaldığını vurguladı. Günümüzde ısrarlı takip şiddetinin arttığına dikkat çeken Konan, “Kadınlar, eski eşi veya sevgileri tarafından takip ediliyor. Onlar tarafından kendisine mesaj atılıyor. Her 10 kadından 3’ü ısrarlı takip olarak şiddete maruz kalıyor” dedi.
İKİNCİ BOŞANMALAR ARTIYOR
MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Alptekin, şiddetin toplumsal bir problem olarak görmek gerektiğini belirtti. Günümüzde boşanmaların arttığına dikkat çeken Alptekin, aynı zamanda ikinci evliliklerle birlikte ikinci boşanmaların da arttığına vurgu yaptı. KADEM Manisa Temsilcisi Uzm. Dr. Ümit Atman, şiddetin hayatın her alanında olduğunu kaydetti. Şiddetin toplumsal temelinin olduğunu söyleyen Atman, şiddetin şiddeti beslediğini belirtti. Psikolog Esin Türkoğlu, eğitimin önemine dikkat çekti. Av. Sümeyra Baş ise, hukuki olarak yapılması gerekenlerden bahsetti. Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü İlknur Yüksel de merkezin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: