Bankacılığı bıraktı çocukluk hayaline döndü
Manisa’da yıllardır bankada çalıştıktan sonra yaşadığı rahatsızlıktan dolayı işi bırakan Emel İncel, hayalini kurduğu üreticiliğe döndü. 4 yıl önce üretmeye başlayan ve hayvanlara bakan İncel, ürettiği ürünleri pazarda satıyor. İncel, “Çiftliğimin olmasını çok istiyorum. Hayvanlarla iç içe yaşamak bana huzur veriyor. Şuan iki tane büyük baş sağımlarım var. Keçilerim var, koyunlarım var. Bunları tek çatı altında toplayıp büyütmek hedefim. Markalaşmak istiyorum. inşallah bu olur ama pazarı hiçbir zaman bırakmak istemiyorum.
Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi Emel İncel (37) yaptıklarıyla insanlara örnek oluyor. 7 yıl çalıştığı bankacılık işini bırakan İncel, çocukluk hayali olan üreticilik ve hayvancılık yapıyor. 4 yıl önce ikinci çocuğunu hayata getirdikten sonra geçirdiği bir rahatsızlık sonucu ameliyat olmasıyla istifa kararını aldığını belirten İncel, böylece kurumsal hayatın getirdiği stresten uzaklaştığını ve sağlığına kavuştuğunu söyledi. Eşiyle beraber kendilerine ait küçük bir çiftlikte keçi, inek ve tavuk besleyen ve zeytin yetiştiren İncel, sadece üretmekle kalmıyor; burada elde ettikleri peynir, süt, tereyağı, yumurta gibi süt mamullerini ve zeytinleri pazarlarda satıyor. Türkiye’nin her yerine instagram üzerinden satış yapıyor.
TARIM VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞMAK BENİ MUTLU EDİYOR
Üniversite mezunu bir kadın olarak, tarım ve hayvancılıkla uğraşmanın kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden İncel, çocukluğunda ve gençliğinde eğitim hayatının yanı sıra yazları tarlada çalışarak hayatını geçirdiğini söyledi. İncel, “Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sağlık kurumları işletmeciliği mezunuyum. Eşim bankacı. Ona destek olmak için bu işi gururla yapıyorum. Kendim de bankada çalışıyordum ama 4 yıl önce geçirdiğim rahatsızlık sonucu ayrılıp bu işe yöneldim. Çocukluğumdan beri farklı sektörlerde çalıştım. Kimi zaman sözleşmeli memur olarak, kimi zaman bankada. İkinci kızım dünyaya geldikten sonra ağır bir rahatsızlık geçirdim ve bankada çalıştığım dönemde ikramlar hazırlıyordum. Sonra çerez işiyle pazarı çıkmaya başladım. Bir yıl sonra da kendi zeminimi hazırlayıp tamamen kendi zeytinlerimi üretip tezgahlara koymaya başladım. Bunun yanında hayvancılıkla uğraşmaya başladım. Hayvansal gıdalarımı da tezgahlara sunmaya başladım. Yoğurdundan, peynirinden, lorundan çeşitli. Reçeller yaptım. Bu şekilde tezgahımı süsledim ve 4. yılım bitmek üzere” dedi.
MANİSA HALKI DESTEK VERİYOR
Üreten bir kadın olarak bunun avantajları olduğunu belirten Emel İncel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kadın olarak kadınlarla daha iyi iletişim kuruyorum. İnsanlarla iyi iletişim kuruyorum. Güler yüzlü, sıcak bir insan olduğum için herkesle iletişimim gayet iyi. Manisa halkı da sağ olsun aynı ürünleri yalansız, dolansız çıkardığım için sevdiler, sahiplendiler. Bazen de dezavantajları oluyor. Trafikte kadın olduğun için zorlayanlar oluyor. Bazen müşterilerden kendini bilmezler çıkabiliyor. Ama bunları kırıyorum. İnşallah kadınlara da buradan destek olabiliyorumdur. Kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Kesinlikle bir kadın ayakları üzerinde durmalı. Ben eşime destek için buradayım. Hem işimi kurdum, hem eşime, hem çocuklarıma destek oluyorum. ”
ÇOCUKLARIMA İYİ BİR GELECEK İÇİN
Gerçekleştirdiği üretimlerden bahseden İncel, “ Peynirin her türlüsünü yapıyorum. Çökeleğini, yoğurdunu. Zeytinin bütün çeşitlerini siyah, yeşil kendim yapıyorum. Salçalarımı, biber salçası, domates salçası bunları yapıyorum. Bazen nar pekmezleri bile yapabiliyorum. Her türlü meyvenin reçelini hazırlıyorum. Zeytinyağı var. Dağlardan kekik topluyorum. Bahçedeki naneleri topluyorum, onları kurutup satıyorum. Kışın da patlıcan, biber, domates kuruları hazırlayıp satıyorum. Tarhana yapıyorum özellikle keçi yoğurdundan. Bunu bebekleri olanlar biliyorlar ve sürekli alırlar. Bunların yanında deneme yanılma yöntemiyle gördüğüm birçok şeyi yapmaya çalışıyorum. Böyle idare ediyorum. Çocuklarımın tüm ihtiyaçlarını görüyorum. Çocuklarımın da önce okuyup meslek sahiplerini olmalarını istiyorum. Onların daha iyi bir ortamda üretici olması için zemin hazırlıyorum” dedi.
HEDEFİM MARKALAŞMAK
Bundan sonraki hedefinin işleri biraz büyüterek çiftlik kurmak istediğini söyleyen Emel İncel, “Çiftliğimin olmasını çok istiyorum. Hayvanlarla iç içe yaşamak bana huzur veriyor. Şuan iki tane büyük baş sağımlarım var. Keçilerim var, koyunlarım var. Bunları tek çatı altında toplayıp büyütmek hedefim. Markalaşmak istiyorum. inşallah bu olur ama pazarı hiçbir zaman bırakmak istemiyorum. Pazarda müşterilere hem direk hitap edebilmek, hem onlarla aile olduğumu benimsemek çok güzel. Bu şekilde devam edeceğim” diye konuştu.
HAFTADA 3 GÜN PAZARA GİDİYORUM
Haftanın 3 günü pazara gittiğini ifade eden İncel, “Saruhanlı, Manisa’da Laleli ve Yunusemre Millet Çarşısında kurulan pazarlara gidiyorum. Önceleri 5 gün gidiyordum, şimdi hayvanlarım olduğu için onlara bakıyorum. 3 gün idare ediyorum. Benim yetişemediğim yerde müşterilerim kendileri eve geliyorlar” dedi.
KİMSEDEN DESTEK ALMADIM
Bu işi kurarken kimseden bir destek almadığını aktaran İncel, kadınların isterse her şeyi yapabileceklerinin altını çizerek, ilk olarak buna inanmak gerektiğini kaydetti. Kadınlara kendilerine güvenmeleri konusunda çağrıda bulunan İncel, “Beceriksiz hiçbir kadını tanımıyorum. Belki insanlar yapabiliriz, yapamayız, edemeyiz düşüncesiyle ben yapamam gözüyle bakabilirler ama umarım duyuyorlardır. İçlerinde mutlaka yapabilecekleri bir şeyler vardır. Oradan başlamalarını isterim. Hele ki şu ekonomide aileye destek olmak için bence yapmalılar, yapabilirler” dedi.
ÜRÜNLERİN HEPSİ ORGANİK
Emel İncel son olarak, tüm ürünlerinin organik olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu; “Ben şu an hayvanlarımın bütün dışkılarını, gübrelerini direk zeytinlerimin diplerine döküyorum. Doğal üretmeye çalışıyorum. Ve yanımdakileri de uyarıyorum. Hiçbir şey yapamıyorsanız 5-10 tane incir ağacı dikin. Bal gibi bütün pisliği, mikrobu, sinekleri çeker temizler. Hem çocuklarım hem de ulaşabildiğim bütün aileler doğal ürünlerle besleniyorlar. Zaten bu işe girişme sebebim de buydu. Bilinçli bir üretici olmak.” CÜNEYT HASÇELİK/LEYLA DOĞAN
Yorumlar
Kalan Karakter: