En çok adil yargılanmada ihlaller var
Manisa Barosu tarafından düzenlenen seminere katılan Anayasa Mahkemesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Azaklı, 23 Eylül 2012 tarihinden 23 Kasım 2018 tarihine kadar toplam başvuru sayısının 207 bin 693 olduğunu, bunlardan 167 binin sonuçlandırıldığını, derdest dosya sayısının ise 400 bin 500 olduğunu açıkladı. Anayasa Mahkemesine gelen başvuruların hangi hakların ihlali iddialarıyla geldiğini kaydeden Azaklı, “En çok adil yargılanma hakkı. Aslında ihlal kararı da en çok adil yargılanma hakkından
Yayınlanma :
02.12.2018 15:01
Güncelleme :
02.12.2018 15:01


Manisa Barosu tarafından ‘Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru” konulu seminer düzenledi. Adalet Sarayı Konferans Salonunda düzenlenen seminerde Anayasa Mahkemesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Azaklı, ‘Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru’, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hukukçusu Mahmut Can Şenyurt, ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru’ ve Av. Revşan Deniz Çobanoğlu ise ‘Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e yapılan başvuruların avukatlar açısından değerlendirilmesi’ konularında bilgi verdi.
BU SÜREÇ OTURMAYA BAŞLADI
Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan, eskiden bireysel başvuruların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapıldığını belirterek, sonraki süreçte AİHM’e başvuruların çok yoğunlaşması ve bunun altından kalkınmaz bir hal almasıyla birlikte bireysel başvuru hakkının Anayasa Mahkemesini de yapılma hakkı tanındığını açıkladı. Bu sürecin oturmaya başladığını ifade eden Arslan, “Bizim gördüğümüz bu süreç içerisinde yapılan müracaatlarda daha profesyonel olması gerektiği, bazı usul eksiklerin hak kaybına yol açabildiği ve günümüzde de algının da yaygınlaşmasıyla vatandaşımızın da bu hakkı kullanma talebinin yoğun bir şekilde biz hukukçulara gelmesiyle birlikte bu konuyu gündemimize aldık” dedi.
İHLAL ORANI YÜZDE 3 CİVARINDA
Anayasa Mahkemesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Azaklı, Anayasa Mahkemesi’nin bugün 56. yılını kutladığını söyledi. 23 Eylül 2012 tarihinden 23 Kasım 2018 tarihine kadar toplam başvuru sayısının 207 bin 693 olduğunu kaydeden Azaklı, bunlardan 167 binin sonuçlandırıldığını, derdest dosya sayısının ise 400 bin 500 olduğunu açıkladı. Azaklı, “Verdiğimiz ihlal oranı 2 bin 812. Verilen ihlal oranın düşük olması konusunda çok eleştireler var. Haklı da olabilir. Yüzde 3 civarı bir ihlal oranı var aslında. Bireysel başvuru sadece Türkiye’de uygulanan bir sistem değil. Bunun en iyi örnekleri Almanya ve İspanya örneği. Biz aslında onlara bakarak değerlendirme yapma fırsatına sahibiz. Bunlara baktığımızda yüzde2,5 bazen yüzde 3 civarı bir ihlal oranıyla karşılaşmaktayız. Ama oradaki Anayasa Mahkemelerinin iş yükü hiç bu kadar olmadı” dedi.
İHLAL KARARI DA EN ÇOK ADİL YARGILANMA HAKKINDAN ÇIKIYOR
Anayasa Mahkemesine gelen başvuruların hangi hakların ihlali iddialarıyla geldiğini kaydeden Azaklı, “En çok adil yargılanma hakkı. Aslında ihlal kararı da en çok adil yargılanma hakkından çıkıyor. İkincisi kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı. Özellikle tutuklamalara ve gözaltına yönelik ihlal iddiaları, mülkiyet hakkı ve özel hayatına saygı hakkı, ifade hürriyeti, yaşam hakkı, işkence, kötü muamele ve örgütlenme şeklinde bir sıralamamız var. İhlal iddiaları en çok gelen alanlar itibariyle” diye konuştu.
POSTA VEYA MAİLLE BAŞVURULMAZ
Azaklı, posta, telgraf ve mail yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurulamadığını belirterek, konsolosluklar, cezaevleri, mahkemeler, başsavcılıklar, büyükelçilikler vasıtasıyla veya doğrudan Anayasa Mahkemesine gelerek yapıldığını vurguladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: