Piyasalarda Bugün
Dünyanın farklı noktalarında merkez bankalarının toplantılarından oluşan yoğun takvimin gölgesinde başlayan 15 Mart işlemlerinde genel olarak risk iştahı yüksek seyrin devam ettiği ve fakat odakta Fed beklentilerinin yer aldığı bir resim takip edildi. Güne %1.60 seviyesinin üzerinde başlayan Amerikan 10y tahvil faizinde devam eden saatlerde kısmen azalış olması Amerikan dolarına yönelik talebin de nispeten hafiflemesine imkan tanırken, fiyatlamalar ve yatırımcı algısı açısından esas kırılımın bugün başlayacak ve yarın sona erecek olan FOMC toplantısı ile olacağını düşünmeye devam ediyoruz.
Nispeten korunan risk iştahı ve dengeli işlemleri takip ederken majör ABD endekslerindeki pozitif kapanışlar üçüncü güne taşınmış durumda. Büyümeyi temsil eden hisse senetlerinden değer hisse senedi gruplarına olan geçiş ve reflasyon teması altındaki rotasyon eğiliminin hafta başlangıcının da korunduğu görüldü. Doıw Jones sanayi endeksi rekor yüksekten kapanış yaparken, 7 gündür artıda seyrettiğini not düşmek gerekiyor. Öte yandan bu kez teknoloji hisseleri de risk iştahının sağladığı rahatlıktan yararlanarak işlemler arasında kendisine yer buldu.
Bekleyişlerin öne çıktığı ortamda işlem hacimleri düşük seyrederken iki önemli gelişmenin belirdiğini ve kafa yorulması gerektiğini düşünüyoruz. İlk başlık, ABD’ye kıyasla aşılama performansında bürokrasiye ve aşı arz zincirindeki aksamaya takılan Avrupa Birliği ve EUR.- AstraZeneca aşısının kullanımına dair bölgenin kuzeyinden gelen kısıtlama adımlarının ardından dün iki önemli blok üyesi olan Almanya ve Fransa’nın da askıya aldıklarını belirten açıklamaları takip edildi. Böylece üç önemli kilit ülke olan Almanya, Fransa ve İtalya’da aşı kampanyalarının seyri açısından AstraZeneca aşısının kullanımı şu aşamada durduruldu. Öte yandan konuyla ilgili takvimde hafta içerisinde iki önemli gelişmeyi takip edeceğimizi belirtmek isteriz. AB sağlık bakanlarının toplantısı bugün, bölgede aşının kullanımına dair yetkili kuruluş EMA’nın toplantısı ise Perşembe günü gerçekleştirilecek ve alınan kararlar kamuoyu ile paylaşılacak. Dün paylaştığımız Sabah Stratejisi notumuzda da yer verdiğimiz üzere, Almanya’daki yerel seçimlerde Başbakan Merkel’in partisi CDU ve koalisyon ortağının oy rakamlarındaki kaybın yanında aşılamadaki daha da yavaşlama riski bölge ekonomik toparlanmasının ve EUR’nun performansı açısından riskleri kısa vadede aşağı yönlü tutmaya devam ediyor.
Bir diğer önemli gelişme olarak gördüğümüz başlık ise ABD’de Başkan Biden’ın seçim sürecinde sıklıkla dile getirdiği vergi artışı adımını atmaya hazırlık yaptığı. Bloomberg News kaynaklı habere göre, yönetim, 1993’ten bu yana en kapsamlı vergi artışı sürecini başlatmaya hazırlanıyor. Gerekçe ise geçtiğimiz hafta yasalaşan 1.9 trilyon dolarlık yardım paketinin finansmanı. İçeriği ise henüz net olmamakla birlikte yıllık 400k dolar ve üzeri gelir elde eden grubun yer alacağı belirtilmekte. Hazine Sekreteri Yellen’ın açıklaması ise henüz daha varlıklı kesime yönelik bir hazırlığın kararının alınmadığı şeklinde.
Piyasalar
Amerikan para politikasını belirleyen isimlerin gelecek döneme dair öngörülerinin nasıl şekilleneceği fiyatlamaların kısa vadeli seyri açısından kritik önemde bulunmaya devam ediyor. Piyasa işlemcilerinin FOMC toplantısı öncesindeki eğilimi 2022 yılında 1, 2023’te ise 2 olmak üzere toplamda 3 faiz artışının gerçekleşmesi olarak karşımıza çıkarken, büyüme ve enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonların Dot Plot üzerindeki nokta dağılımlarına nasıl etkide bulunacağı merak ediliyor. Öncesinde ise risk iştahının canlı kalmakla birlikte yakın dönem volatilitesine kıyasla daha dengeli seyrettiğini belirtmek mümkün. Tahvil faizlerindeki yükselişte büyüme beklentilerinin öne çıktığı dönemde aynı hızda hareket etmekte zorlanan enflasyon beklentileri ise yeniden belirmiş durumda. ABD’de 5y vadeli başabaş faiz seviyesi (breakeven) %2.60’a ulaşarak 2008’ten bu yana en yüksek noktayı işaret etmekte. DXY cephesi ise şimdilik sakin kalmakla birlikte 92.00 seviyesinin aşağısında oluşmakta. Yerel varlıklar hisse senetleri cephesinde hafta başlangıcını Avrupa seansına paralel yatay-negatif yaparken, Türk lirası sınırlı düzeyde değerlendi. Bekle-gör havası FOMC ve PPK toplantıları öncesinde devam edebilir. Bugün ABD’de 20y vadeli kağıdın 24 milyar dolar düzeyinde satışı FOMC öncesinde yakından izlenecek. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.30 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.12 oldu ve 1555 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin seviyesi +18bp ile %14.33 olurken, ülke risk primi %1.6 geriledi 319bp düzeyini işaret etti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.09, FTSE 100 %-0.17, DAX %-0.28 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.61 ile takip edildi ve pozitif ayrışma sergiledi. İşlem hacimleri son 5 gün ortalamalarına kıyasla %10-20 arasında değişen değerlerde azalış gösterdi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla daha olumlu bir resim takip edildi. Majör ABD endekslerinin tamamı günü artı kapanışlar ile sonlandırırken, Nasdaq cephesi %1.05 yükseliş ile öne çıkarken, işlem hacmi yakın dönem ortalamasının %3 üzerinde oluştu. Dow Jones endeksi rekor yüksekten %0.53 ile kapanış yaparken, işlem hacmi %15 düştü. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.60, Merval ise %2.83 ile izlendi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları ABD’den devralının olumlu görüntünün korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.58, Hang Seng %0.57, CSI 300 %0.43 ve KOSPI %0.67 ile izlenmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4941 ile yuan değer kazancına işaret etmekte.
Fiyatlamalar
BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. Ülke risk primindeki seyir ve lira performansı PPK toplantısı öncesinde hisse senetleri cephesindeki yön arayışında etkili olabilir. 1540 puan seviyesi destek, 1560-1570 ise direnç olarak izlenebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde global tahvil faizlerindeki dalgalanmanın, FOMC ve PPK beklentilerinin bir süre daha fiyatlamalara yön verdiğini görebiliriz. 7.43-7.41 seviyeleri destek, 7.59-7.68 direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16- 1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1930-1.1695 seviyeleri destek, 1.1990 ise direnç olarak izlenebilir.
Deniz Yatırırm/Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: