Salihli’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen zirai don, tarım ürünlerinde büyük zarara yol açtı. Bu zararların ardından, meslek odaları yetkilileri ve mahalle muhtarlarının katılımıyla bir toplantı düzenlendi ve alınması gereken acil önlemler masaya yatırıldı. Toplantıda, çiftçilerin zararının karşılanması ve üretimden vazgeçmemeleri için 6 maddelik bir acil önlem paketi belirlendi.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen Salihli’deki meslek odalarının başkanları ve mahalle muhtarları, bölgede yaşanan don felaketinin ardından çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için acil önlemler tespit etti. Toplantıya Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap ve diğer önemli isimler katıldı.
Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, bölgedeki ürün kaybının tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu vurgulayarak, “Bu felakete acil önlem alınmazsa, çiftçimizin bu zararın altından kalkması imkansız hale gelir. Salihli ekonomisinin bel kemiği olan üzümde büyük zarar var. Üreticinin eline para geçmesi en erken 18 ay sonra mümkün olacak. Peki, bu süre zarfında çiftçi nasıl geçinecek?” diye sordu.
Toplantıya katılan mahalle muhtarları, ürünlerin durumu ve kayıp oranları hakkında bilgi vererek, en büyük zararın badem ve kayısı ağaçlarında olduğunu, karpuz üretiminin yapıldığı Poyraz Mahallesi’nde ise yüzde 90 oranında bir zarar olduğunu belirtti. Salihli’nin önemli tarım ürünlerinden olan üzümde ise yarı yarıya kayıp olduğu bildirildi.
Toplantıda alınan önlemler ise şu şekilde sıralandı:
-
Salihli’de dondan zarar gören alanların afet bölgesi ilan edilmesi,
-
Çiftçilerin kamu bankalarına, tarım kredi kooperatiflerine ve esnaf kredi kefalet kooperatiflerine olan borçlarının 2 yıl faizsiz olarak ertelenmesi,
-
Üreticilere sübvansiyonlu sıfır faizli işletme kredisi verilmesi,
-
Tarım sigortası primlerinin çiftçilerin alabileceği uygun rakamlara çekilmesi,
-
Gölmarmara Gölü’nün yeniden su ile dolması için gerekli önlemlerin alınması,
-
Gelecek yıllarda dondan ve doludan zarar görmeyi önleyecek projelerin Tarım Bakanlığı tarafından geliştirilmesi.
Yorumlar
Kalan Karakter: