Bu okulda öğrenciler dürüst kantinde alışveriş yapıyor
Manisa’da Hatice Görgülü İlkokulu’nda Dürüst Kantin uygulamasıyla öğrenciler hiçbir görevli olmadan alışverişlerini kendileri yapıyor.
Yayınlanma :
28.02.2019 16:52
Güncelleme :
28.02.2019 16:52


Manisa’nın Yunusemre ilçesinde 634 öğrencinin eğitim gördüğü Hatice Görgülü İlkokulu’nda öğrenciler Değerler Eğitimi altında dürüstlüğü öğreniyor. Okulda öğrencilerde dürüstlüğün önemini pekiştirmek amacıyla Dürüst Kantin Projesi hayata geçti. Öğrencilerin ihtiyaçlarını giderecek özellikte küçük çaplı yapılan kantin açıldı. Açılan kantinde öğrenciler başlarında öğretmen veya herhangi bir görevli olmadan su, meyve suyu, süt, kek, meyve gibi ürünleri alıyor, ücretini para kutusunun içine atıyor. Çocuklar, para üstünü de yine aynı kutudaki bozuk paralardan alıyor.
İÇ DÜNYALARINDAKİ KONTROLLER ASLINDA KENDİLERİNDE
Hatice Görgülü İlkokulu Rehber Öğretmeni ve Proje sorumlusu Kemal Erkan, “Projeyi 2. dönem itibariyle uygulamaya girdi. Öğrencilerimize Değerler eğitimi kapsamında dürüstlük eğitimi verme amaçlı yapmış olduğumuz bir proje. Küçük bir alanda kantin uygulamasına başladık. Meyve, süt gibi satışlarımız var. Herhangi bir görevli bulunmamakta, öğrenciler alışverişlerini kendileri yapmakta ve para üstlerini de kendileri almakta. Talepler doğrultusunda arzu ettikleri ürünleri buraya getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda beslenme dostu bir okuluz. Bunun doğrultusunda meyve ve süt ağırlıklı öğrencilerin talepleri oluyor ve satışlarımızı da bu yönde yapıyoruz. Bu uygulamanın çocuklara iç dünyalarındaki kontrolün aslında kendilerinde olduğunu dışarıdan bir baskı ve kontrol olmadan da kurallara uyması gerektiğini dürüst olması gerektiğini öğretiyor ve bu noktada da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bu güne kadar sadece kuruş bazında açığımız oldu, buda tahminimce birinci sınıf öğrencilerimizin tam paraları tanımamasından kaynaklı. Doğru yolda ilerlediğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
BU ÇALIŞMADAN ÇOK ÖNEMLİ GERİ DÖNÜŞLER ALDIK
Okul Müdürü Zeynel Mutlu, “Hatice Görgülü İlkokulu olarak biz eğitim öğretim yılı başında değerler eğitimi kapsamında ay ay aldığımız konulardan dürüstlük eğitimi adını aldığımız bölümde Rehber öğretmenimiz Kemal Erkan’ın böyle bir proje yapmamız konusunda uygunluğunu bize iletmişti. Bizde güzel bir uygulama olacağını, takibinin yapıldığında okulumuza, öğrencilerimize iyi bir değer katacağına inandığımız için harekete geçtik. Bizim projedeki esas amacımız, öğrencinin aynı zamanda parayı tanıması, aynı zamanda dürüstlük kendi kendine bu işlemleri gerçekleştirebilmesi, herhangi birisinin onun kontrol altına alarak değil de, kendi özgüveni ile istediği her hangi bir ürünü alıp ücretini ödemesiyle alakalıydı. Bizim şu anda yaptığımız çalışmadan çok olumlu geri dönüşler aldık. Velilerimizden ve öğrencilerimizden çok olumlu tepkiler aldık. Tabi ki bizim amacımız öğrencilerimizin sadece akademik bir başarı sağlaması değil, esas en büyük amacımız dürüst ve iyi birer insan olmaları amacımız. Bu noktada sadece dürüstlük anlamında değil, yardımseverlik konusunda da yaptığımızda özellikle anasızında minik ellerden büyük yürekler’ adlı kampanya düzenlemiştik. Yaklaşık olarak yüz elli tane kullanılmamış eldiven, çorap, bere ve atkı hediye paketi haline getirilmiş şekilde Hatay’daki Reyhanlı kamplarına çocuklara gönderdik. Bu projeyi de ana sınıflarımız gerçekleştirdi. Tabi ki ilkokul olduğumuz için öncelikli amacımız sadece eğitim değil doğru birer davranış gerçekleştirmesini istememizdir. Bu konuda öğretmenlerimiz, velilerimiz, okul idaremiz ve okul aile birliğimizle canhıraş bir şekilde yeni projelerle öğrencilerimizi geleceğe daha iyi hazırlamak noktasında çalışıyoruz. İnşallah emeğimizin karşılığını da alacağımızı da düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER UYGULAMADAN MEMNUN
Öğrencilerden Defne Kırdağ, “Kendi paramla alışveriş yapıyorum. Her gün geliyorum. İstediğim ürünü alıyorum. Süt, kek, meyve alıyorum. Bu uygulamayı çok sevdim” dedi. Öğrenciler, dürüst kantin sayesinde dürüstlüğün ne anlama geldiğini öğrendiklerini söylediler.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: