Çağatay Uluçay İlkokulu toplantı salonunda gerçekleştirilen Yunusemre Çocuk Üniversitesi Projesi Tanıtım ve Açılış Programına Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş, Proje Koordinatörü Oğuz Saygın, Okul Müdürleri ve Öğretmenler katıldı.
Projenin tanıtım sunumunu yapan Oğuz Saygın konuşmasında, “Gerçekten bizim için çok heyecan verici bir gün, çok heyecan verici bir an. 3 sene önce Gazi Okulunda başlayan bir proje, Sayın Valimiz de değerli eşleriyle beraber ziyaret etmişti. Acaba çocuklarımız eğlenerek nasıl öğrenebilirler, İstanbul’da yapıyoruz bunu ama Manisa’da nasıl yapabiliriz diye başladık. Başladığımız proje ile bir meşale yandı. Geçen sene Şehzadeler ilçesinde 7 okulda devam etti. Bu sene Şehzadeler ilçesinde 7 okul daha eklendi” dedi.
Yunusemre’de de projenin hayata geçmesini heyecan verici olarak niteleyen Saygın, geçen sene öğrenci ve velilerden gelen geri dönüşün çok olumlu olduğunu, velilerin 5 gün boyunca çocuklarını okula zor kaldırdıkları halde, cumartesi günü çocukların okula gitmek için velileri kaldırdıklarını ifade etti. Yunusemre’de 10 okulda başlayacakları çalışmalarda 4 çalışmanın olacağını kaydeden Saygın, bunların ‘Resmebe’ dedikleri Resimli Alfabe, Bardaklarla oynanan dizilim oyunu, Akıl Oyunları ve yine oynayarak öğrenecekleri İngilizce eğitimi olduğunu belirtti.
Eğitime katılan eğitici öğretmenlerden Esmanur Tögel Çil yaptığı konuşmada, “çocuk üniversitesi eğitim kursuna katılmaktan son derece mutluyum. Bu süre zarfında atölye çalışmalarıyla öğrenci oyunlarının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha coşkuyla yaşadık. Hafıza teknikleri, akıl oyunları, eğlenceli İngilizce ve etkin düşünce yöntemlerini saygıdeğer Oğuz hocam ve diğer öğretmenlerimizden eğlenerek öğrendik. Bir kere daha anladık ki öğrenme ve eğitim, hayatın her aşamasında var ve devam ediyor” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, öğrenmenin önemine dikkat çekerek, “Bugün teknolojide ileride olan ülkeler daha zengin, daha güçlü, dünyadaki diğer ülkelerdeki mezunuyla daha itibarlı hale gelmiştir. Bizde Osmanlının son döneminde çağdaş bilgileri kullanma konusunda biraz geri kaldığımızı söyleyebiliriz. Cumhuriyet döneminde bunun bir tepkisi olarak çağdaş bir varlık düzeyine ulaşma şeklinde ifade edilen Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk tarafından böyle bir hedef gösterildi. Bu hedefe ulaşmak için neredeyse yüzyıldır çabalıyoruz. Birçok alanda çok şeyler başardık ama bu başardıklarımızdan da daha iyisini nasıl yapabiliriz. Zaman zaman da bazı konularda, mesela yabancı dil eğitimi olduğu gibi, çok başarılı olamadığımızı görüyoruz. Burada yapılmak istenen bilginin özü önce okumak, anlamak, yorumlamak, kullanmaktır. Bunu yaptığımızda zaten bilgiyi kullanılır hale ve işe yarar hale getirmiş oluruz, yoksa kafamızda bir ezber olarak kalma durumu olur. Bu Projenin temelinde, öğretmeyi daha nasıl kolay sağlayabiliriz, öğrenmeyi daha verimli hale nasıl getirebiliriz, yatıyor” diye konuştu.
Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu da, “Çocuk Üniversitesi Projesi öncelikle Şehzadeler ilçemizde başladı. Şehzadeler Kaymakamlığımızın ve ilçe milli eğitimin çabalarıyla ilimizde önemli bir aşamaya gelmiştir. Orada sağlanan başarıyla bu yıl ilçemizde uygulanması için Sayın Valimiz tarafından bizzat talimatlandırıldım. Bunun uygulanması için gerekli olan bütçe yine Sayın Valimiz tarafından ilçemize tahsis edildi. Bu proje özellikle başlangıç aşamasında gönüllülük esasına dayalı olarak uygulanıyor. İdarecilerimizin, öğretmenlerimizin gönüllü katılım ve çalışmalarıyla başarıya ulaşmasını hedefliyoruz. İlçemizde bu yıl başlangıç olarak Valide Sultan Anaokulu, Sakarya Anaokulu, 23 Nisan İlkokulu, Hatice Görgülü İlkokulu, Cemal Ergün İlkokulu, Çağatay Uluçay İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu, Şehzadeler İlkokulu, Görgülüler Ortaokulunda uygulamaya başlanacak. Bu çalışmaya gönüllü olarak hem idarecilerimiz hem de öğretmenlerimiz katıldıkları için teşekkür ediyorum. 130 öğretmen bu hafta eğitici eğitimlerini aldılar“ şeklinde konuştu.
Vali Mustafa Hakan Güvençer de yaptığı konuşmada, “Birkaç gün önce yaptığımız teknik toplantıda ‘muhteşem bir buluşma öncesindeyiz’ dedim. Çok değil iki gün sonra okullar sizlerle, sizler çocuklarınızla, öğrencilerinizle buluşacaksınız. Sanıyorum işini, okulunu, öğrencilerini sevmeyen yoktur, böyle bir genelleme yapabiliriz. Sizler hiç kuşkusuz eminim işinizi çok seviyorsunuz, okulunuzu ve öğrencilerinizi çok özlediniz ve pazartesi günü gerçek anlamda muhteşem buluşma, bir sevinç vesilesi olacak, bu fevkalade bir şey, neşeli bir şey. Bizler sanıyorum belki kültürel kodlarımız, belki biraz sosyogenetik kodlarımız sebebiyle biraz böyle neşeden, keyiften sıyrılıp her şeyi çok fazla ciddiye almak ve meselenin ciddiyet boyutunda da hadiseyi ciddi götürmek gayreti içerisindeyiz. Haddizatında öğrenmek keyifli bir işse öğrencilerin okullarıyla, öğretmenleriyle, öğretmenlerin öğrencileriyle ve okullarıyla buluşması keyifli bir şeyse, bunu suni icat edilmiş bir takım formalitelerle çok da yüzü asık, ciddi, korkutucu, bıktırıcı bir forma dönüştürmek anlamında değil, o neşeyi sürdürmek gerekiyor. Bu projede sanıyorum bir uygulama sistemi, ama aynı zamanda bu neşenin, keyfin, sevincin, mutluluğun eğitim sürecinin tamamına yayılmasına ilişkin bir metodolojik teklif de getiriyor. O hadiseyi keyifli hale sokabilmek adına. Çok yeni değil elbette, tüm Dünya pedagojik değişiminde, dönüşümünde ve Milli Eğitim Bakanlığımızın da bu konudaki eğitim politikaları çerçevesinde artık eğitim faaliyetini, keyfe dönüştürmek, ortaklaşa bir paylaşıma dönüştürmek, karşılıklı iletişime dönüştürmek, çocuğun bir şeyler yüklenmesi değil, doğru soruları sormayı öğrenmesine yönelmek anlamında bir genel politik değişimi, dönüşümü var. Ancak usule ilişkin bu tür tekliflere, uygulama örneklerine ihtiyacımız var. İnanıyorum, diliyorum bu uygulama gerçekten de tüm Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığımızın metodolojik değişikliğine somut bir örneklik teşkil edebilecek güç kazandı. Bunda bizim de bir katkımız olursa bundan çok büyük bir mutluluk duyarız” dedi.
Çağatay Uluçay İlkokulunda gerçekleştirilen Çocuk Üniversitesi Eğitimleri toplam 5 gün sürdü. Oğuz Saygın ve Hasan Hüseyin Kocaoğlu’nun verdiği 2 günlük eğitimin ardından 3 gün 5 sınıfta atölye çalışması gerçekleştirildi.
Törende, açılan atölyelerde yapılan çalışmalara katılan akıl oyunlarında 57, etkin düşünmede 32, hafıza tekniklerinde 29 ve eğlenceli İngilizce Atölyesinde 14 olmak üzere 132 öğretmene sertifika verildi.
YUNUSEMRE ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ PROJESİ BAŞLADI
İlki 4 Mart 2017 tarihinde Şehzadeler Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Gazi İlkokulunda "Eğlenerek öğreniyoruz" sloganıyla hayata geçirilen Çocuk Üniversitesinin ikincisi Manisa Yunusemre İlçesinde başladı.
Yayınlanma :
14.09.2018 23:30
Güncelleme :
14.09.2018 23:30