Fay hattının yer almasından dolayı yapay deprem ile fay hattının heyelan üzerindeki etkisi araştırılıp zemin profili tespit edilecek. Hazırlanacak raporlar doğrultusunda önlemler alınarak, burada bulunan yerleşim yerleri rahatlayacak.
Manisa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü ve Eskişehir Teknik Üniversitesi iş birliği ile Şehzadeler ilçesi Turgut Özal Mahallesi üst kısmında bululan Şahin Tepesi olarak bilinen alandaki heyelan ve dağın kayma nedenleri araştırılıyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünden gelen 10 kişilik ekip alanda geniş çaplı inceleme başlattı. 1.derece deprem bölgesi olan Manisa’da fay hattının bu bölgede olmasından dolayı yapay deprem ile fay hattının heyelan üzerindeki etkisi araştırılıp zemin profili tespit edilerek önlem projesi hazırlanacak.
ZEMİN PROFİLİ TESPİT EDİLECEK
Projede yer alan Jeoloji Mühendisi Aykut Ali Ece yaptığı açıklamada, “Turgut Özal Mahallesinde akma yapısı şeklinde görülen heyelan ile ilgili AFAD İl Müdürlüğü bünyesi kapsamında burada heyelan etüt çalışması yapıyoruz. Bu çalışma kapsamında ilk önce jeofizik yöntemlerden elektrik tomografi uyguladık, kesit çıkarttık, o kesite göre sondajların yerleri belirlendi, yapılabilecek alanlarda ilgili metrajlarda sondajlar yapıldı. Buradaki çalışmamızın amacı sondaj yapamadığımız alanlarla beraber heyelanın üzerinde Manisa fayının da etkisi var mıdır, yok mudur diye tespitine yönelik sismik yansıma çalışma yapacağız. Bu işlerin hepsi AFAD İl Müdürlüğü kontrolünde yapılmaktadır. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden de sismik yansıma konusunda uzman ekip ve hocalarımız ile birlikte ölçüm çalışmasının başlangıcı olan hazırlıkları tamamladık ve ölçüm çalışmalarına da başlayacağız. Spil Dağının eteklerinden bulunduğumuz noktaya kadar 25 tane ayrı noktada güzergah üzerinde patlatma dediğimiz bir yöntemle, gan adını verdiğimiz cihazla yapay depremler oluşturacağız ve yapay depremlere istinaden de zeminlerin davranışlarından zemin profilini tespit etmeye çalışacağız. Buradaki amaç mevcut heyelanın durumunun tespit edilmesi, önlemler ile ilgili de projenin hazırlanmasına yöneliktir” dedi.
YERLEŞİM YERLERİ RAHATLAYACAK
Jeofizik Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Jeofizik Yüksek Mühendisi Fatih Şenhisar, burada yapılan çalışmanın heyelan kaymasına yönelik önlem alınması için yapılan bir çalışma olduğunu açıkladı. Şenhisar, “2006 yılında İl ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmada bu bölgede bulunan evlerin heyelandan dolayı etkilendiği tespit edildi ve bununla ilgili jeolojik etüt yapıldı. Kaymanın önlenmesi için müdürlüğümüz tarafından ilk etapta çok elektrotlu jeofizik yöntemle bu heyelanın kayma düzlemi ve kesitini çıkartarak ne kadar etki yaptığını bularak onunla ilgili önlem yapılması çalışması yürütülüyor. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Berkan hocamız eşliğinde Türkiye’ye de çok az yapılan bu yöntemi gerçekleştiriyoruz. Bu sismik yansıma yöntemi ile arazinin kesitini ve kayma düzlemini ortaya çıkararak buna yönelik önlemler alınacak, önlem projesi hazırlanacak ve daha sonra da bu çalışmanın neticesinde buradaki yerleşim yerlerini de rahatlatmış olacağız AFAD İl Müdürlüğü olarak” diye konuştu.
BURADAKİ HEYELAN BASİT BİR HEYELAN DEĞİL
Eskişehir Teknik Üniversitesi Jeofizik Profesörü Berkan Ecevitoğlu ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yapılan iş tıptaki ultrasona benziyor. Nasıl ultrason ile bebeğin cinsiyetini anlıyorlar, bizde burada düşük frekanslı titreşim dalgası göndererek yere gan dediğimiz yere ateş eden silah ile. Bu dalgalar aşağı inip tabakada yansıyor ve geri geliyor, bizde bu heyelanın tabanını görmeye çalışıyoruz. Buradaki heyelan basit bir heyelan değil. Dağın eteğinden Manisa fayı geçiyor ve bu fay tek başına değil, önünde paralel uzanan ikinci faylar var. Bunlar tabi hem titreşiyorlar hem de yağan yağmurlar fay kırıklarından aşağı iniyor. Ve inince tabakayı su ile yüklüyor ve tabaka ağırlaşınca da kayma düzlemi üzerinde kayıp gelmeye başlıyor. Kayıp gelince yolda şişlikler oluşuyor ve bu evlerde hasar meydana geliyor. İşte o yüzden bu sismik yöntem ile bu heyelanı anlamaya çalışıyoruz ki ne kadar iyi anlarsak o kadar iyi önlem alabiliriz.”
Yapay deprem ile fay hattının heyelan üzerindeki etkisi incelendi
Manisa AFAD İl Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden uzman desteği ile Spil Dağı’nın Manisa Turgut Özal Mahallesi tarafında bulunan ve halk arasında Şahin tepesi diye bilinen bölgede Türkiye’de az uygulanan bir yöntem olan sismik yansıma yöntemi ile arazinin kesitini ve kayma düzlemi ortaya çıkarılacak.
Yayınlanma :
09.12.2018 14:50
Güncelleme :
09.12.2018 14:50


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: