Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Yetişkin Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Umut Baklacı, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, otizmin erken fark edilmesinin bireylerin yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini vurguladı. Otizmin sosyal iletişim ve etkileşim alanında güçlüklerle karakterize nörogelişimsel bir durum olduğunu belirten Baklacı, ailelerin belirtiler konusunda bilinçli olması gerektiğini ifade etti.
Otizmin tarihçesine de değinen Dr. Baklacı, terimin Yunanca “otos” kökünden geldiğini ve “kendi” anlamını taşıdığını belirtti. 1940’lı yıllarda tanımlanan otizmin günümüzde tanı sistemlerinde ayrı bir başlık altında değerlendirildiğini ifade eden Baklacı, modern sınıflandırmalarda daha kapsamlı şekilde ele alındığını söyledi.
Otizmin belirtilerine ilişkin bilgi veren Baklacı, özellikle sosyal iletişim alanında yaşanan güçlüklerin dikkat çektiğini dile getirdi. Konuşmayı başlatma ve sürdürme, karşılıklı iletişimi anlama, göz teması kurma ve jest-mimikleri yorumlama gibi becerilerde zorlanmaların görülebildiğini aktaran Baklacı, bu durumun bireyin sosyal yaşamını önemli ölçüde etkilediğini kaydetti.
Davranışsal belirtilere de değinen Baklacı, tekrarlayıcı hareketler, sınırlı ilgi alanları, rutinlere bağlılık ve duyusal hassasiyetlerin otizmin önemli göstergeleri arasında yer aldığını ifade etti. Özellikle bazı çocuklarda tekrarlayıcı el hareketleri, nesnelerle alışılmışın dışında etkileşim ve çevresel uyaranlara karşı farklı tepkiler gözlemlenebildiğini söyledi.
Ailelerin dikkat etmesi gereken erken uyarı işaretlerine de değinen Baklacı, konuşmanın gecikmesi, göz teması kurmama, isme tepki vermeme ve ortak dikkat becerisinin gelişmemesinin önemli sinyaller olduğunu belirtti. Toplumda yaygın olan “erkek çocuklar geç konuşur” gibi düşüncelerin yanlış yönlendirmelere neden olabileceğini ifade eden Baklacı, bu tür belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman desteği alınması gerektiğini vurguladı.
Erken tanının önemine dikkat çeken Baklacı, erken müdahale ile özel eğitim sürecinin daha verimli hale geldiğini ve bireylerin gelişiminde önemli ilerlemeler sağlanabildiğini belirtti. Açıklamada, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında toplumda bilinç oluşturmanın ve aileleri doğru yönlendirmenin hedeflendiği ifade edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: