Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae) - Kahverengi Kokarca Böceği Doğu Asya kökenli istilacı bir zararlı tür olarak biliniyor. Günümüzde 20'den fazla ülkeye yayılmış olan bu polifag zararlı, tarımsal üretimde ciddi kayıplara neden oluyor. Kahverengi kokarca böceği, kivi, fındık, elma, armut, şeftali, fasulye, domates, biber, mısır ve buğday gibi 300’den fazla bitki türünde beslenerek yoğun popülasyonlar oluşturuyor. Ülkemizde ilk olarak 2017 yılında tespit edilen bu zararlı, 2018 yılından itibaren Doğu Karadeniz Bölgesi’nden başlayarak hızla yayılmaya devam ediyor.
Zararları ve Etkileri
Kahverengi kokarca böceği, doğrudan ve dolaylı olarak zararlara yol açıyor. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarin gibi meyvelerde beslenmesi sonucu meyvelerde nekrotik alanlar ve doku deformasyonlarına neden olarak ekonomik ürün kayıplarına yol açıyor. Ayrıca, kışlamak için toplandığı alanlardaki yoğun populasyonu nedeniyle insanlarda rahatsızlık ve tedirginlik yaratıyor. Böceğin salgıladığı nahoş koku da dolaylı zararları arasında yer alıyor.
Biyolojik Mücadele ve Samuray Arıcığı
Dünya genelinde kahverengi kokarca böceği ile mücadelede en etkili yöntemlerden biri biyolojik mücadele olarak öne çıkıyor. Özellikle, Asya ülkelerinde doğal düşmanı olan Trissolcus japonicus (Samuray arıcığı), bu zararlıya karşı kullanılabilecek en önemli etmen olarak kabul ediliyor. Avrupa, Amerika ve Yeni Zelanda'da başarılı programlarda kullanılan bu parazitoit, ülkemizde de biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında kullanılmaya başlanacak.
2024 Yılı Samuray Arıcığı Salımları
TAGEM tarafından desteklenen ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen "Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys)’nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi" kapsamında 2024 yılında 30 ilde 150 bin adet Samuray arıcığı doğaya salınacak. Proje kapsamında, Adana, Antalya, Amasya, Ankara, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Manisa, Malatya, Mersin, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova ve Zonguldak illerinde zararlının tespit edildiği alanlarda salımlar gerçekleştirilecek.
İlimizde İlk Salım: 17 Mayıs 2024
İlimizde, 17 Mayıs 2024 tarihinde saat 10.00’da Menderes İlçesinde Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından 1000 adet Samuray arıcığı salımı gerçekleştirilecek. Cam tüplerde ergin olarak salınacak arıcılar, çıkış yapana kadar beklenip tüpler geri toplanacak. Salım yapılan lokasyonlara ait tüm bilgiler Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne bir hafta içerisinde iletilecek ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar koordinatör enstitüye gönderilecek. Salımdan 5 gün sonra parazitli yumurta tespit çalışmaları başlanacak.
Sonuç ve Beklentiler
Bu biyolojik mücadele yöntemi ile kahverengi kokarca böceğinin popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor. Trissolcus japonicus’un etkin kullanımı ile tarımsal ürün kayıplarının azaltılması ve zararlının neden olduğu dolaylı rahatsızlıkların giderilmesi bekleniyor. Biyolojik mücadele programları ile doğal dengeyi koruyarak çevre dostu bir çözüm sunuluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: