Metarnal yaş gebeliği nedir?
Son yıllarda ülkemizde yapılan araştırmalara göre önce; 'kariyer ve sosyal şartların uygun hale gelmeli’ sonra ‘çocuk’ diyen kadınların oranının artmakta olduğunun gözlendiğini ifade eden Türkiye’nin en başarılı Marmara Bölgesinin en çok tercih edilen ve sevilen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Öğretim Üyesi Op. Dr. Burcu Çetinkaya, 37 yaş üzeri gebeliklerin ‘İleri Anne Yaşı Gebeliği – Metarnel Yaş Gebeliği’ kategorisine dahil edildiğini söyledi.
Yayınlanma :
02.10.2018 14:29
Güncelleme :
02.10.2018 14:29


“12. HAFTA ÇOK ÖNEMLİDİR”
Özellikle 40 yaş ve üzeri gebeliklerde ilk 12. Haftanın çok kritik ve önemli olduğunu ifade eden Öğretim Üyesi Op. Dr. Çetinkaya, “Bu dönemde düşük tehdidi 20’li yaş gebeliklerine oranla daha fazla ön plana çıkabilmektedir. Hekiminizin bu dönemde, gerekli gördüğü takdirde isteyebileceği genetik testler veya rutin tetkikler olabilmektedir. Hekiminiz bu sonuçları sizi ve fetüsü ayrı ayrı ele alarak değerlendirecek, en sağlıklı şekilde gebeliğinize devam etmenize yardımcı olacaktır. Sizler de bu süreçte hekiminize, tedavi sürecine uyarak destek olabilirsiniz.” dedi.
“RİSK GENÇ YAŞA ORANLA 2-3 KAT FAZLADIR”
İleri anne yaş gebeliğindeki riskli durumlar hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti, “Kromozom anomalili (Down Sendromlu) bebek doğruma riski artar. Düşük riski olduğu gibi, erken doğum ve dış gebelik riski de yüksektir. Hipertansiyon ve diyabet gibi durumlar gebelik ile ön plana çıkabilir. Bu durumlar bebek için riskli olabileceğinden yakın takip önemlidir. Çoğul gebelik olasılığı yüksektir. Düşük doğum ağırlıklı bebekler söz konusudur. Ölü doğum riski 20’li yaşlardaki kadınlara oranla 2-3 kat fazladır. İleri anne yaşı gebeliğinde komplikasyon olasılığı yüksek olduğundan sezaryen olasılığı yüksektir. Bilim ve teknoloji her ne kadar çok fazla ilerlemiş olsa da, hiçbir dönemde risk sıfır olmayacaktır. Bu nedenle hekiminizin tavsiyeleri ve birlikte düzenli takipleriniz ile bu riskleri minimuma indirmek mümkün olacaktır.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: