Manisa’nın tüm ilçelerinde üretilen üzümün yanı sıra zeytin üretimi ile de dikkat çekiyor. Akhisar, Sarıgöl, Kırkağaç gibi ilçeler sofralık zeytinin yanı sıra zeytinyağı ticaretinde de üst sıralarda yer alan Manisa bu sefer hasat sonrası toplanmayan ve yakılan odunlar ile gündemde.
İlçe genelindeki zeytin fidanı dağıtımına büyük ölçüce öncülük eden Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, yaptığı açıklama ile Manisa kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Özarı, “Kırkağaç'ta 155 milyon TL, Manisa il genelinde ise 1 milyar 550 milyon TL'lik bir parayı yakıp kül ediyoruz” dedi.
Peki bakımı yapılan zeytin ağaçlarından arta kalan odun nasıl değerlendiriliyor. İşte bu soruya Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı farklı bir bakış açısı sundu. Manisa genelinde 31 milyon zeytin ağacı olduğunu hatırlatan Özarı, ağaçların sağlıklı büyümesi için budamanın şart olduğunu söyledi. Budamanın önemimde değinen Özarı, “Çok mu zenginiz. Her yıl 1.500.000.000 TL. Bir milyar beş yüz milyon TL yakıyoruz. Kırkağaç ilçemizde 3 milyon, Manisa ilimizde ise 31 milyon adet zeytin ağacımız var. Zeytin ağaçlarının sağlıklı bir büyüme yapıp verim vermesi için, her yıl mutlaka hasattan sonra budama yapılması şarttır. Yoksa, ağaçlarımız ağaç olmaktan çıkar, çalımsı bir hal alır ve kesinlikle meyve vermez. Ağacın büyüklüğüne küçüklüğüne göre de ağaç başı 10 kilo ile 50 kilogram budama artığının çıktığını varsayalım. Bunu da ortalama ağaç başına en alt rakamdan tutup 10 kilogram diyelim. Peki ağaç başına 10 kilogram budama artığı çıktığını düşünürsek, 31 milyon adet zeytin ağacından ne kadar budama artığı odun çıkar. Ben hesabımı yaptım, eğer yanlış yapmadıysam benim hesabıma göre, zeytin ağaçlarımızdan her yıl 310 milyon kilogram ya da 310 bin ton odun çıkmaktadır” diye konuştu.
“Peki 310.000 ton budama artığı odunun parasal karşılığı ne olur” diye soran Başkan Özarı şu ifadelerde bulundu: “Onun da kilosunu 5 TL'den hesap edersek, benim hesabıma göre 1 milyar 550 milyon TL (Yeni para birimi ile) yapar. Demek ki biz Kırkağaç'ta 155 milyon TL, Manisa il genelinde ise 1 milyar 550 milyon TL'lik bir parayı yakıp kül ediyoruz. Üstelik bu para katma değersiz ham haliyle hesap edilmiş bir para. Peki bu budama artıklarından neler yapılabilir. Kompost gübre yapılabilir. Budama artıkları toplanıp yakın çevredeki enerji santrallerinden elektrik enerjisine çevrilebilir. Pelet sobaları için pelet soba yakıtı yapılabilir. Bir de budama artıklarımızı bu şekilde katma değerli bir hale getirildiğinde kaç para yapacağını hesaplarsak artık orasını da varın siz hesaplayın. “
Bakan Özarı, odunların değerlendirilmesi ile birlikte çiftçilere ek bir gelir kapısı olabileceğini belirterek, “Birisi çıkar bu rakamları görür ilgisini çeker, bunları değerlendirmek için aklına bizim de aklımıza gelmeyen farklı projeler gelir. Bakarsanız her yıl yakıp küllerini savurduğumuz bir milyar 550 milyon TL para, katma değerli hale gelip ülke ekonomisine kazandırılabilir ve çiftçilerimiz için ek bir gelir kapısı olabilir. Unutmayalım ki bir zamanlar buğday hasadından ve mısır hasadından geriye kalan hasat artıklarını da yakıp kül ediyorduk şimdi ne oluyor hepsi hiç ziyan olmadan değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: