Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkilerde yeni bir dönem başlarken, Manisa ve Akhisar iş dünyası bu sürecin öncü aktörleri olarak Kahire’de yerini aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti öncesinde düzenlenen Türkiye–Mısır Oda ve Borsalar İş Birliği Forumu, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak kritik görüşmelere ev sahipliği yaptı. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sami Karaoğlan, kentin üretim potansiyelini Mısırlı yatırımcılara aktardı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun liderliğinde gerçekleşen foruma, Türkiye genelinden 227 oda ve borsa başkanı katıldı. Mısır Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu ev sahipliğindeki organizasyonda; tarımdan sanayiye, lojistikten turizme kadar pek çok sektörde yeni iş birliği kapıları aralandı. Mısır Maliye Bakanı Ahmed Kouchouk’un çevrim içi katıldığı toplantıda, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen de iş dünyasının bu diplomatik hamlesine destek verdi.
Akhisar’ın dünya çapındaki zeytin ve zeytinyağı üretim gücü, forumun en çok ilgi çeken konularından biri oldu. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Mısır pazarının stratejik konumuna dikkat çekerek, "Akhisar olarak masada yer almamız büyük önem taşıyor. Üretim gücümüzü doğrudan muhataplarımıza anlattık. İlk aşamada yatırımcı üyelerimiz Mısır’a davet edildi; bu davet somut ticaret adımlarının habercisidir" dedi. Sami Karaoğlan ise Akhisar’ın sanayi vizyonunun uluslararası platformlarda karşılık bulduğunu ve üyeleri için yeni ihracat kapılarının açıldığını vurguladı.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bölgenin tarımsal ve sanayi altyapısının uluslararası iş birliklerine hazır olduğunu belirtti. Özkasap, Kahire’deki temasların sadece bir başlangıç olduğunu, Manisa ve Akhisar iş dünyasının uzun vadeli ve sürdürülebilir ortaklıklar kurma noktasında kararlı olduğunu ifade etti. Forum sonunda, Mısır ve Türkiye arasındaki heyet ziyaretlerinin sıklaştırılması ve karşılıklı ticaretin önündeki engellerin kaldırılması konusunda mutabakata varıldı. Bu tarihi buluşma, Akhisar’ın katma değerli ürünlerinin Orta Doğu ve Afrika pazarına daha güçlü girmesi için zemin hazırladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: