Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) TEKNOKENT bünyesinde MARS DYNTECH firması tarafından dünyada ilk kez geliştirilen ‘ Düşük Voltaj Girişli İnverter’ kaynak makinesi ve ‘ Otomatik Kaynak Pensesininin’ tanıtımını gerçekleştirdi. TEKNOKENT Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Mars Dyntech firmasından Tamer Balkan katıldı.
“SERİ ÜRETİME GEÇECEK ÜRÜNLERİ ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Manisa Celal Bayar Üniversitesi TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Manisa Celal Bayar Üniversitesinin son 3 yıldır yaptığı önemli atakları sonucunda Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin faaliyete geçtiğini söyledi. Teknoloji Geliştirme Bölgesinin normal görevlerinin dışında başka görevlerinin de olduğunu belirten Prof. Dr. Aktaş, “Özellikle bizim temel strateji olarak benimsediğimiz hususlardan birisi buradaki araştırma, geliştirme ve tasarım projeleri sonucunda seri üretime geçecek ürünlerin ortaya çıkması. Bu doğrultudaki ilk ürünümüz Düşük Voltaj Girişli İnverter kaynak makinemiz”dedi. Aktaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesinin bu tür ürünlerini önümüzdeki aylarda ve yıllarda yaygın olarak Türkiye ekonomisine ve Manisa’ya kazandırılacağını ifade ederek, “ Buradaki temel özelliğimiz özellikle seri üretimle sonuçlanacak ürünlerin ortaya çıkması konusundaki stratejimizin bölgemize ve Manisa’mıza birinci derecede katkısı direk olarak istihdam oluşturmasıdır” ifadelerini kullandı.
“AKÜNÜN OLDUĞU HER YERDE KAYNAK YAPILABİLECEK”
Düşük Voltaj Girişli İnverter kaynak makinesi hakkında bilgi veren Mars Dyntech firması yetkilisi Tamer Balkan, “Düşük Voltaj Girişli İnverter kaynak makinesi, bilinen İnverter kaynak makinelerinin 12 ve 24 voltla çalışan tipidir. Neden buna gerek duyuldu? Sahada, arazide, tarım sektöründe, askeri alanda, kamyonculuk ve tır sektöründe kırılan, bozulan herhangi bir parçanın tamiri için şehre götürülmesi en az bir gün kayıp demektir. Bu tip bir ürün ekstra bir enerji kaynağına gerek kalmadan sadece ağır iş makinelerinin ve normal tarım makinelerinin kendi akülerinden faydalanarak kaynak gerilimini ve akımını üretmektedir. Aküye bağladığınız takdirde motor rölantide ise motor çalıştığı sürece kaynak akımı alabiliyorsunuz. Bunun için geliştirilmiş, çarpılmayı, yanmayı engelleyici özel silikon gövdeli bir torçta meydana çıktı. İkisi bir arada bir üründür. Bu ürünün çıktıktan sonra normal piyasada da bir talebinin olduğu gözlendi. Bunu da ticari olarak şu anda yurt dışı bağlantıları, pazarlaması hazırlandı” diye konuştu.
“SERİ ÜRETİM ARALIK’TA”
Torcun ana özelliği tamamen iş güvenliği yasalarına uygun olarak üretilmiş olmasıdır diyen Balkan, “ Kesinlikle bir çarpılma ve enerji kaçağı bulunmamaktadır. Açık devre gerilimi normalde 50 voltun altındadır. Buda insan sağlığı için yeterli bir seviyedir. Avrupa’ya gönderilecek ürünlerde dahi bu tip kriterlerin arandığı bilinmektedir. Bu yaklaşık 8 senelik bir ar-ge sonucunda tamamlandı. Buraya geldikten sonra birikmiş Ar-ge buranın olanaklarıyla 3 ay içerisinde hayata geçti. İlgi konusunda da en büyük ilgiyi yurt dışından gördük. Şu anda makine için 6 yurt dışı ülkesiyle ön anlaşma yapıldı. Bu ülkeler, İspanya, Almanya, İtalya, İran, Fransa ve İngiltere. Aynı şekilde torç içinde bütün dünya ilgileniyor. Bir Alman firması yaklaşık 16 ülkede dağıtımını üstlenmek üzere. Seri üretime de Aralık ayından itibaren geçilecek” bilgisini verdi.
“ELEKTRİK ÇARPMASI GİBİ BİR PROBLEMİ YOK”
Pazardaki sorunlara değinen Balkan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “ Pazar, kaynak makinesi için ekstra bir jeneratör kullanmayı gerektiriyordu sahada kullanılacaksa. Bu onu ortadan kaldırdı ve ağırlığı 9 kilo. Her yere taşınabiliyor. Akünün olduğu yerde suyun içinde dahi kaynak yapabiliyorsunuz. Çünkü enerjiyi aküden aldığı için herhangi bir elektrik çarpması gibi bir problemi yok. Geliştirilen Düşük Voltaj Girişli İnverter kaynak makineleri tarımsal alandaki her türlü makinenin yerinde onarımı gerçekleşmiş olacak. Ticari ilk ürün Akülü Tarımsal Kaynak Makinesi, Aralık ayında Antalya Tarım Fuarında piyasa sunulacak.”
Yorumlar
Kalan Karakter: