İzlanda, Polonya ve Romanya’dan iklim değişikliği konusunda araştırmalar yapmak üzere Türkiye’ye gelen akademisyen ve eğitimciler, Manisa’nın Kula ve Salihli ilçelerinde bulunan UNESCO Global Jeoparkı’nı ziyaret etti. Geoschools Erasmus Plus Stratejik Ortaklık Projesi kapsamında yapılan bu ziyarette, akademisyenler jeoparkın zengin jeolojik kalıntılarını inceledi.
İzlanda’dan gelen akademisyen Olafur Jon Arnbjörnsson, iklim değişikliği üzerine çalışmalarını Türkiye’de yürütmek amacıyla Kula’ya geldiklerini belirtti. Kula’nın, içinde yaşadığımız çevreyi anlamak için harika bir başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Arnbjörnsson, "Toprak Ana’yı anlamamız gerekiyor. Burada, insanları doğayla iç içe çıkararak bu farkındalığı artırabiliriz" dedi.
Projenin ortaklarından Alaşehir Bilim Sanat Merkezi Öğretmeni Özlem Kaya, jeoparkların iklim değişikliği gözlemleri için ideal alanlar olduğunu belirtti. Kaya, "Geoschools Projesi, iklim değişikliğinin öğretilmesinde canlı olmayan yeryüzü biliminin önemini öğrencilere anlatmayı hedefliyor" dedi. Eğitimde doğanın kullanılması gerektiğini ve jeoparkların bu amaçla büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti.
Proje Koordinatörü Polonyalı Katarzyna Kaliszewska ise Kula-Salihli Jeoparkı’nın sıradışı ve benzersiz olduğunu dile getirdi. Polonya’daki jeoparklardan farklı olarak, Kula’da volkanik yapılarla karşılaştıklarını ve bunun kendileri için büyük bir öğrenme fırsatı sunduğunu söyledi.
2024 yılı itibarıyla 18.620 kişinin ziyaret ettiği Jeopark Ziyaretçi Merkezi, bu yılın ilk üç ayında 3.852 kişiye ev sahipliği yaptı. Hollanda, Fransa, İsviçre, Rusya ve İtalya gibi 8 ülkeden gelen ziyaretçilerle birlikte, Türkiye’nin 23 farklı ilinden insanlar jeoparkı ziyaret etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: