Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Şebnem Güvenç, 2017 yılında Manisa’da yapılan kanser taramaları hakkında önemli açıklamalar yaptı. Güvenç yaptığı açıklamada, KETEM’de testleri yapılan meme, rahim ağzı ve kolon kanserlerinin taramalarıyla ilgili bilgi verdi.
“EN SIK GÖRÜLEN 3’ÜNCÜ KANSER TÜRÜ KOLON”
Kanser türleri arasında kadınlarda ve erkeklerde 3’üncü sıklıkta görülen kanser türünün Kolon kanseri olduğunun altını çizen Güvenç, 50-70 yaş aralığındaki erkeklerin ve kadınların 2 yılda bir mutlaka ‘Gaitada Gizli Kan’ testlerini yaptırmaları uyarsısında bulundu. Güvenç, “ Bu testleri vatandaşlarımız, hem aile hekimliklerimizden hem de KETEM’lerde yaptırabilirler. Ama birinci derece akrabalarında bir kolon kanseri öyküsü varsa o kişide görüldüğü yaştan 10 yıl önce bu taramalara başlanması gerekiyor. Bu yüzden aile öyküsü bizim için hem meme kanserinde hem de kolon kanserinde çok çok önemli” dedi.
“8 KADINDAN 1’İ KANSER”
Türkiye’ de 8 kadından birinde meme kanserine rastlandığını belirten Güvenç, “ Meme kanseri maalesef bu kadar sık görülüyor. Rahim ağzı kanseri de yine 100 binde 4.1 oranında görülüyor. Kolon kanserinin de erkeklerde 100 binde 22, kadınlarda da 13.8 gibi oranlarımız var. Bunlar tabi gizli kalmış vakalar. Belki hiç bulgu vermeyen vakalar. Bizim tarama testleriyle amaçlarımız zaten daha bulgu vermeden gizli kalmış vakaları ortaya çıkartarak erken teşhis edebilmek. 20 yaşını geçmiş kadınlarımız kendi kendilerine evde meme muayenesi yapsınlar. Her ay düzenli bir şekilde adet dönemi bittikten 3-5 gün sonra kendi kendilerine koltuk altından başlayarak bir daireyi tamamlayacak şekilde kendi memesini kontrol etmelerinde fayda var. Bunun sonucunda eğer eline bir kitle, yumru, herhangi bir kolda şişlik, renk değişikliği, meme başında içe çökme, içe sarkıklık, portakal kabuğu görüntüsü gibi değişiklikler olursa mutlaka bir hekime başvurmalılar. 20 ile 40 yaş aralığındaki kadınların herhangi bir şikâyetleri olmasa bile 2-3 yılda bir doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor. 40 yaşından sonra da 69 yaşına kadar 2 yılda bir mutlaka hem her yıl hekime muayene olması gerekiyor hem de 2 yılda bir mamografi çektirmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ 5 YILDA BİR YAPTIRILMALI”
Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arasındaki kadınların testlerini yaptıklarını ifade eden Güvenç, “ Burada HPV, DNA ve Smear testlerini yapıyoruz. Rahim ağzı kanserine en sık sebep olan neden HPV virüsü dediğimiz bir virüstür. Bu virüsün doğada yüzlerce tipi var. Biz bu tiplerinden hangileri var ya da var mı öncelikle buna bakıyoruz ve beraberinde smear da alınıyor yani 2 test birden yapılıyor. Bu test 5 yılda bir yapılıyor. Eğer test negatif çıkarsa bayanlar bu testi 5 yılda bir yaptırıyor. Pozitif çıkarsa da mutlaka kadın doğuma kolposkopi araştırmalar için yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
“205 KİŞİNİN HPV TESTİ POZİTİF ÇIKTI”
Manisa’da 3 bin 951 kişiye HPV testi yaptıklarını kaydeden Güvenç, test yapılan 3 bin 952 kişiden 205 kişinin HPV testinin pozitif çıktığını söyledi. Testlerin pozitif çıkmasının hemen kanser olduğu anlamına gelmediğini savunan Güvenç, “Biz bu kişileri, kadın doğuma kolposkopi için yönlendirdik. Bunların arasında herhangi bir kanser çıkmadı ama takip altındalar. Zaten amacımızda kanser ortaya çıkmadan bunu önleyebilmek. Mamografi çekilen kişilerden de 91 kişiye ultrason veya meme emarı için genel cerrahiye sevk ettik. Bunlardan da çeşitli aralıklarla ultrasonla kontrolleri olanlar var. Aralarında kanser çıkan olmadı. Amacımıza ulaştık. Kişiler daha kanser olmadan bunu engelleyebildik ve kişileri takip altına alabildik” diye konuştu.
“MANİSA’NIN İLK MAMOGRAFİ CİHAZI KETEM’DE”
2017 yılı içerisinde 6 bin 772 kişiye eğitim verdiklerini anlatan Güvenç, “ İnsanlar testlerden korkmasınlar. Canları yanacak diye korkuyorlar. Meme ve rahim ağzı kanseri testlerinin ikisi de insanların canlarını yakacak bir test değil. Dijital mamografi cihazı kullanıyoruz. Şu an Manisa’da tek bu cihaz. 30-65 yaş arası her kadını mutlaka rahim ağzı tarama testi için 40-69 yaş arası her kadını da mamografi için KETEM’lerimize bekliyoruz. Kanser çağımızın hastalığı ve çok önemli halk sağlığı sorunu. Ama asıl korkmamız gereken şey bilinçsizlik. Daha kanser olmadan, bulgu çıkmadan bu kanseri engelleme şansımız var. İnsanlar korkmasınlar. Sürekli endişe içinde yaşamak çok daha zor. Lütfen gelsinler testlerini yaptırsınlar. İçleri rahat etsin. Geç kaldıktan sonra beklenene yaşam süresi çok daha az oluyor ve beklenen yaşam kalitesi de azalıyor” dedi.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: