Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde “Ege İş Dünyası Buluşmaları-Manisa Toplantısı” düzenledi. Manisa 100. YIL Konferans Salonunda düzenlenen programa Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Seyyar, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ.Cumhur İşbırakmaz, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcıları Çiğdem Önsal ve Serap Ünal katıldı.
Toplantının açılış konuşmasın yapan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, hem Manisa’mıza hem ülkemize değer katan iş dünyasını burada ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Öztürk, “Ege İhracatçılar Birliği bizim en önemli paydaşlarımızdan biridir. Sürekli iletiyim içerisinde olduğumuz ve bir arada olarak her zaman sektörler adına katkı sağladığımız Ege bölgesinin ihracatta, üretimde önemli bir unsuru, paydaşı ve temsilcileridir. Verdikleri destek ve katkılardan dolayı tüm sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum. Türkiye’de birçok ürün üretiliyor. Bu ürünleri ürüten illerde çok kıymetli. Ama böyle ihracat potansiyeli olan, böyle ihracat gücü olan bir ilde böyle avantajları olan çalışmalarımızı ihracat üzerine yapmamız gerektiğini düşünüyorum. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 150. Bu ülke 100 bin ithalat yaparken, 150 bin ihracat yapmış. Bunun mimarı, bu esir ortaya çıkaran ihracatçılarımızdır. Hem Manisa adına hem ülkemiz adına şükranlarımızı arz ediyorum. Manisa’da tarım özelinde 2024 yılında 965 milyon dolarlık bir ihracat rakamıyla kapatıldı. Aslında bunun çok üzerinde ihracat gerçekleştiren bir iliz. Manisa’da üretilen, işlenen, ihracat edilen ürünler başka illerin üzerine rakam olarak yazılabiliyor. Manisa’nın ülkemize daha fazla ihracata katkı sunan bir ildir” diye konuştu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’de ihracatın 27 sektörde kayda alındığını, Manisa’nın 27 sektörde de güçlü bir şekilde temsil edildiğini, Manisa’nın sektörel zenginliğin çok güçlü olduğunu dile getirdi.
Manisa’nın ihracatında sanayi ürünleri önde gözükse de, Manisa tarım ürünleri üretimi ve ihracatında da çok güçlü bir kentimiz olduğunu paylaşan Girit, “Manisa, Türkiye’nin gıda ambarı konumunda. Sultani çekirdeksiz üzüm, sofralık zeytin, zeytinyağı, tütün, kanatlı eti, yumurta, bitkisel yağ, meyve sebze mamulleri sektörlerinde güçlü bir üretici ve ihracatçı olan Manisa, 2024 yılında 965 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatına imza attı. Manisa’da üretimi yapılan ihracatı başka şehirlerden yapılan tarım ürünlerini dikkate aldığımızda Manisa’nın tarım ürünleri ihracatının 1,5 milyar doları aştığını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Manisa’nın Financial Times Dergisi tarafından 200 dünya kenti arasında 'Yatırım Yapılabilir En İdeal Kent' seçildiğini hatırlatan Başkan Girit şöyle devam etti: “Manisa, 33 tane AR-GE Merkezine sahip, işsizliğin en düşük olduğu 3 ilimizden biri. Maden ve enerji yönüyle de zengin bir ilimiz. Nikel, titanyum, zeolit madenleri rezervinde 1. İl olan Manisa, Jeotermal enerjide 2. İl, Rüzgâr enerjisinde 4. İl konumunda. Ulaşım kolaylığı, başarılı organize sanayi bölgeleri, enerji sorunu yaşamaması, İzmir Limanı’na demiryolu ile uygun maliyetli yük taşımacılığı, gıda sanayine uygun zengin ürün deseniyle üretim yapabildiği verimli toprakları, yetişmiş insan gücü, İzmir gibi büyük bir metropole yakınlığı gibi pek çok avantaja sahip olan Manisa, yabancı yatırımcı açısından da cazip bir noktada. Manisa günümüzde yabancı sermayeli şirket sayısında 9. İlimiz. Manisa’ya önümüzdeki süreçte yabancı sermayenin daha fazla yatırım yapacağına inanıyoruz. İzmir olarak Manisa’yı bu konuda yatırımlarımızın genişleme bölgesi olarak görüyoruz. Manisa’nın 3. Bölge teşvikli iller arasında olması da yatırım çekmesi için önemli bir artısı.”
Manisa ile İzmir’in arasındaki güçlü bağlara karşın Manisa’nın ihracatının sadece yüzde 27’sinin Ege İhracatçı Birlikleri’nde temsil edildiğine dikkati çeken Girit, “Manisa’nın ihracatının yüzde 73’ünün Ege Bölgesi illeri dışında kayda alınıyor olması bizleri üzüyor. Manisalı ihracatçılarımızın devlet yardımları başta olmak her türlü süreçlerine büyük bir özveriyle destek veriyoruz. Manisa’nın ihracatının da en az yarısının Ege İhracatçı Birlikleri’nde kayda alınması için sizleri Ege İhracatçı Birlikleri’ne davet ediyoruz. EİB olarak Manisalı iş camiasına ihracat odaklı faaliyetlerinde destek sunmayı, güçlü bir ihracat ekosistemi oluşturmayı istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
“Ege İş Dünyası Buluşmaları-Manisa Toplantısı”nın son bölümünde, Manisa’da son 20 yıldır düzenli ihracat yapan 22 firma ödüllendirdi. Ödül almaya hak kazanan firmalar; “BMS ÇELİK HASIR SANAYİ VE TİCARET A.Ş., BURAKCAN GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ., ÇUKUROVA KİMYA ENDÜSTRİSİ A.Ş., DAŞKAN TARIM VE PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş., DFS GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş., EGEM AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş., ERTÜRK ÜZÜM VE TARIM ÜRÜNLERİ İŞLETMELERİ İTH. İHR. TİC. SAN. A.Ş., GÜRES TAVUKÇULUK ÜRETİM PAZARLAMA VE TİCARET A.Ş., İNTER ABRASİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş., KESKİNOĞLU TAVUKÇULUK VE DAMIZLIK İŞLETMELERİ SANAYİ TİCARET A.Ş., MAXİON JANTAŞ JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş., MERCAN ENDÜSTRİYEL TASARIM MAK. SAN. LTD. ŞTİ., ÖZGÜR TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş., PİA-FRUCHT GIDA LOJİSTİK VE DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ., POLEN TOHUMCULUK SANAYİ VE TİCARET A.Ş., RIFAT SARI ÜÇEL AYAKKABI DIŞ TİCARET PAZ. TEKS. SAN. TİC. LTD. ŞTİ., SARDES GIDA SANAYİ VE TARIM ÜRÜNLERİ TİCARET İTH. İHR. LTD. ŞTİ., TOPBAŞ AYAKKABI VE YAN SAN. A.Ş., TUĞRUL TARIM VE PETROL ÜRÜNLERİ TİCARET VE SANAYİ A.Ş., UZUNOĞLU TARIM ÜRÜNLERİ İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ., ÜNSOY TARIM ÜRÜNLERİ VE GIDA SAN. VE TİC. A.Ş. ve YENİÇAĞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.” oldu
Yorumlar
Kalan Karakter: