“PİYASANIN ROTASI”
Bekleyiş…
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 120,273,951 – tedaviye pozitif cevap veren 76,078,427 – ölü sayısı 2,662,068 kişiye ulaşmıştır.
Piyasalarda Fed bekleyişi etkin olurken, piyasa katılımcıları ABD 10 yıllık tahvil faizini %1,60 seviyesinde dengede tutmaktadır. Risk algısının pozitif fakat sınırlı olduğu fiyatlama davranışlarında tetikleyici Fed olacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan açıklamalarda bulundu;
İnsanların yaşam, davranış, alışveriş şekillerinde, ticari hayatta, hangi alana bakarsanız bakın Kovid-19 sonrası süreç, yeni bir değişim ve dönüşümün işaretlerini ortaya koyuyor. Bu sürece bizim mutlaka hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu açıdan bizim ekonomi reform programımız son derece önemli. Hiçbir şekilde TÜİK’e müdahale etmemiz söz konusu değildir. TÜİK’i ilişkili kuruma dönüştüreceğiz, en kısa sürede de bunu gerçekleştireceğiz” Burada Avrupa’nın, Uzak Doğu’nun bakış açısı farklı olacak. Avrupa artık ‘biz bundan sonraki süreçte tedarik zincirimizdeki bu kopukluğa müsaade etmemeliyiz, kendi ülkelerimizde veya bu ülkemizin hinterlandındaki ülkelerde üretim üsleri oluşturmalıyız’ diyor. Bu açıdan baktığımızda Türkiye’nin son derece stratejik ve önemli bir konumu var. Türkiye güçlü bir ülke. İnsan kaynakları açısından oldukça güçlü bir altyapıya sahip. Dolayısıyla biz bu ekonomik reform programıyla bu fırsatı değerlendirmek istedik. Özellikle Türkiye olarak pandemi sonrası döneme hazır olmak adına yol haritamızı ortaya koyalım dedik Burada merkezi yönetimden sağlanan bir destek varsa, bunu yerel yönetimler görme imkanına kavuşacak. Yerel yönetimlerin vatandaşlara sağladığı desteği, merkezi yönetimin görmesi sağlanacaktır. Çok daha etkin, gerçek anlamda ihtiyaç sahibine ulaşması açısından son derece önemli. Şunu çok önemsiyoruz, kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. 2002’den bugüne kadar mali disiplinden asla taviz vermediğimizi çok rahat şekilde söyleyebilirim. Elbette son yıllarda bütçe açığımızda bir miktar artış söz konusu oldu ama Kovid-19 süreci bunu gerektirdi. Tüm dünyada ülkeler, bizden çok daha kötü bir tablo ile karşı karşıya. Biz özellikle kamu maliyesi açısından her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Ne var takvimimizde? Sorumlu kuruluş, ilgili kuruluşlar kimlerdir? Bu eylemi ne kadarlık bir sürede tamamlayacağız? Bunların hepsini kapsamlı olarak en geç önümüzdeki hafta salı günü paylaşacağız. Aslında planımız cuma günü ama biraz daha ihtiyatlı olmak adına önümüzdeki hafta en geç salı günü eylem planımızı, takvimimizi sizlerle paylaşacağız. Her 3 ayda bir gerçekleştireceğimiz reform takip toplantılarıyla programın uygulama başarısını da değerlendirerek, kamuoyunun takdirine sunacağız.
Haftanın genelinde Fed, TCMB, BoE ve BoJ faiz kararlarını takip edeceğiz.
Fed: Fed faiz kararını 17 Mart Çarşamba günü saat 21.00’de açıklayacaktır. Araştırma olarak Fed tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Saat 21.30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşmasında güvercin olmasını ve pandemi kaynaklı risklerin sürdüğünden ekonominin desteğe ihtiyaç duyacağını tekrar vurgulamasını ve enflasyon konusunda aşırı güvercinliğe kaçmadan piyasa dostu mesajlar vermesini bekliyoruz. Ayrıca para politikasında herhangi bir sıkılaştırma sinyali beklemiyoruz. TCMB: TCMB faiz kararını 18 Mart Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. Araştırma olarak politika faizinden 100 baz puan faiz artışı ile %17 seviyesinden 518 seviyesine yükseltilmesini bekliyoruz. Faiz artışının temel nedeni olarak yıllık enflasyonda yükselişin sürmesi ve bunun için TCMB’nin sıkı para politikası duruşundan önden yüklemeli aksiyon alması gerekliliği oluşturmaktadır. BoE: BoE faiz kararını 18 Mart Perşembe günü saat 15.00’te açıklayacaktır. Araştırma olarak %0,10 seviyesinde olan politika faizi ve varlık alım programı tutarında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. BoJ: BoJ faiz kararını 19 Mart Cuma günü açıklayacaktır. Araştırma olarak BoJ tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.Fiyatlama dinamikleri;
S&P500 endeksi 3900 seviyesi üzerinde 3958 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli olarak 3900 üzerinde kalıcılık pozitif olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,5986 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,2750 seviyesinde bulunmaktadır. Altın $1734 seviyesi ile $1700 psikolojik seviyesi üzerinde bulunmaktadır. Altın / gümüş rasyosu 66.41 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,4840 seviyesi ile 200 günlük ortalaması üzerinde bulunmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 313.010 seviyesi ile 300 seviyesi üzerinde hareket etmektedir. EURUSD paritesi 1,1943 seviyesinde bulunmaktadır. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri, mor + turuncu) 92 seviyesine yakın hareketine devam etmektedir. (psikolojik algı 90 seviyesi üzeri veya altı!)
GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: